Промяна в работния режим на светофарната уредба на кръстовището на бул. „Руски“ с ул. „Любен Каравелов“ влиза в сила от 1 октомври.
„Подобряваме координацията със светофарите на кръстовището с ул. „Гладстон“, така че да осигурим зелена вълна за движещите се в посока към Централна гара автомобили“, коментира директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“  Пловдив инж. Пламен Вълков.
По думите му с новите настройки ще се избегне накъсването на потока, често наблюдавано при сегашната ситуация, когато няколкостотин метра след тръгване на зелен сигнал от кръстовището с „Гладстон“  при  „Любен Каравелов“ светофарът веднага светва червено. Същевременно пешеходците ще имат повече време за пресичане на пътеката между МОЛ „Марково тепе“ и хотел „Лайпциг“.
„Идеята ни е да „отпушим“ трафика, но преди всичко мислим и за пешеходците. Новите светофарни настройки при всяка възможност ще позволяват едновременно пешеходно пресичане  на кръстовището с „Любен Каравелов“ и двете пътни платна на „Руски“, обясни инж. Вълков.
Той предупреди шофьорите, които идват от кръговото при Централна гара и се готвят за ляв завой към „Любен Каравелов“, да бъдат много внимателни.
От утре се променяи циклограматана светофарната уредба след кръговото кръстовище при Централна гара. Моторните превозни средства от бул. „Руски“ и бул. „Васил Априлов“ по-бързо ще завиват наляво по бул. „Христо Ботев“ в посока към Сточна гара. Очаква се новата организация да стартира около 10:00 часа. За идващите от автогара „Юг“ пък се разрешава  десният завой от средна лента към кръговото кръстовище.
Директорът на „Организация и контрол на транспорта“ припомни, че за няколко месеца в началото на годината на 10 възлови кръстовища беше подобрена организацията на движението. Инж. Пламен Вълков е категоричен, че експертите на предприятието продължават да търсят и реализират нови възможности за облекчаване на трафика в Пловдив.