Забележителна експозиция, посветена на една от най-значимите световни личности -  Махатма Ганди, беше представена вчера. Откриването на изложбата „Махатма Ганди – сила на Истината“ се състоя в Ивент център „Махатма Ганди“ в Пловдив тех парк. Това е поредното представяне на изложбата като тазгодишното издание е посветено на 150-годишнината от рождението на бореца за човешка свобода.  

На откриването присъстваха зам.-кметът с ресор „Европейски политики и социални дейности“ Анести Тимчев, областният управител Дани Каназирева, посланикът на Индия у нас Н. Пр. г-жа Пуджа Капур и посланикът на Република Южна Африка в България Н. Пр. г-н Табо Тахе.

Събитието започна с изпълнение на българския и индийския химн, след което Н. Пр. г-жа Пуджа Капур официално откри изложбата като представи пред гостите историята на духовния лидер. В събитието тази година се включват най-добрите наши живописци в 18 творби вдъхновени от живота и делото на Ганди.

„В изключителните произведения на изкуството събрани в тази експозиция резонират идеите и идеалите на Ганди. Те ще ви говорят по много личен начин“, заяви Н. Пр. г-жа Пуджа Капур. По думите й инициативи като тези създават невероятно приятелство между Индия и България.  

Зам.-кметът Анести Тимчев също отправи поздрав към гостите и им благодари, че в това забързано време не забравят това, което ще ни помогне да вървим напред.

„Ако уважаваме себе си и мислим за живота, който ще живеят нашите деца и внуци, трябва всеки ден да пренасяме мъдростта на Махатма Ганди на другите“, коментира зам.-кметът Тимчев.

На 2 октомври се навършват 151 години от рождението на Ганди, а преди повече от десетилетие ООН обявява този ден като Световен ден на ненасилието.

Изложбата се осъществява със съдействието на Индологическа фондация „Изток – Запад“ и Посолството на Индия и може да бъде разгледана до 9 октомври.