На 4 октомври на откритата сцена на Римския стадион в Пловдив от 17.30 ч. ще се състои Гала концертът на проекта “Младежки оркестър и ансамбли  PROGRESSIVE”, в който на една сцена ще си партнират млади музикални таланти и изявени солисти и оркестранти със световна кариера! Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Като солист на сцената ще излезе прочутата цигуларка Зорница Иларионова, лауреат на редица национални и международни конкурси, заедно с изгряващите звезди Ева Дончева – цигулка и Кай Орлинов – цигулка. Огромна привилегия за младите оркестранти е, че към тях като ментори и колеги в Гала концерта ще се присъединят музикантите от най-елитния камерен оркестър в България – Ансамбъл “Софийски солисти” с диригент професор Пламен Джуров. Ще звучи музика от Вивалди, Хайдн, Сарасате.
Концертът ще отбележи и 75-годишнината от създаването на НУМТИ “Добрин Петков”. Тя ще бъде почетена с изпълнения на талантливия китарен ансамбъл CHITARRA CAMERATA към училището с ръководител Милена Манева – Вълчева.
Верен на своя замисъл да се развива и да инициира иновативни и оригинални събития, проектът “Младежки оркестър и ансамбли PROGRESSIVE” ще представи новосъздаден младежки вокален ансамбъл, изпълняващ автентичен български фолклор.
Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

Младежкият оркестър „PROGRESSIVE” е основан от Фондация „Музикартисимо” през 2018 г. в подкрепа на идейната концепция, заложена в програмата на проекта „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Той създава възможност за взаимодействие между млади представители на различни културни пластове, различни музикални образователни школи, различни пътища на реализация, които имат шанса да изпълнят със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО”, в един градивен, прогресиращ и прогресивен процес.

Проект "Младежки оркестър и ансамбли PROGRESSIVE"
Солисти:
Зорница Иларионова - цигулка
Кай Орлинов - цигулка
Ева Дончева - цигулка
Със специалното участие на:
Камерен ансамбъл Софийски солисти"
Диригент Пламен Джуров
Млади музиканти от:
Младежка филхармония "София" при НМУ "Л. Пипков"
НУМТИ "Добрин Петков"
НМА "Проф. Панчо Владигеров"
АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"
Китарен ансамбъл "CHITARRA CAMERATA" от НУМТИ "Добрин Петков"
Ръководител Милена Манева – Вълчева
Младежки вокален ансамбъл с ръководител Илиян Тиганев