От 6 до 27 октомври един от най-разпознаваемите автори на художествена фотография Соня Станкова ще представи пред публика новия си проект „Абстрактна реалност V“. Творбите ѝ ще бъдат разположени на първия етаж в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия - Пловдив на ул. „Княз Александър I“№15, а почитателите ѝ могат да се срещнат с нея между 17.00 и 20.00 часа на 6 октомври. Маските са задължителни.

Соня Станкова е носителка на много престижни награди, както и два пъти на Награда „Пловдив“(2001, 2019). Само преди броени дни колегите ѝ от Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ – София и поднесоха Почетна статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България.
За образите и идеите, които я вълнуват тя споделя:
„В някои от фотографиите ми присъства  образът на майката с огромна изпълнена утроба като метафора на енергията и вселенската информация, която носи човешкото тяло, а ритъмът на подвижната вода го превръща във фрагмент от Дзен градина.“

Соня Станкова е завършила Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, Педагогика на изобразителните изкуства в ПУ„Паисий Хилендарски“ – Пловдив и е магистър фотограф от АМТИИ - Пловдив.
През 1984 г. започва като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 г. е на свободна практика. Работила е за различни периодични издания и рекламни кампании. В момента преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив.
Има звание фотограф - художник от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ.
Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина.
Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors” of Benetton, „Mary Claire” – Italy, „Photo eye” и „PHO” – България.
Входът за изложбата е свободен.