Носители на награди от някои от най-престижните фестивали в Европа – тези в Кан и Берлин – са част от предстоящия София филм фест в Пловдив. Дългочаканият фестивал ще се състои в любимото място LUCKY Дом на киното след 8 октомври. 

Уилям Дефо и Робърт Патисън са част от вълнуващата история „Фарът“. Филмът на Робърт Егърс е носител на наградата на ФИПРЕССИ в Кан 2019. Разказът ни среща с дърводелеца Ефраим, който започва работа като надзирател на фар. Откривайки малка странна фигурка на русалка, животът му се преобръща изцяло.  
Награденият в секция „Особен поглед“ за най-добър режисьор на фестивала в Кан 2019 – „Върлината“ на Кантемир Балагов, също е част от програмата на София филм фест в Пловдив. По време на София филм фест в Пловдив ще гледаме и носителят на Златна мечка „Синоними“.
В рамките на фестивала ще можем да видим новия документален филм „Диего Марадона“ на режисьора Асиф Кападия. В него се срещаме със самия футболист, предоставил часове непоказвани кадри и разказва за живота си в Неапол – най-тежките години от живота му.
Музиката отново ще стане част от любимия кинофестивал на пловдивчани. В специална 3D прожекция ще се срещнем с култовата фигура в съвременния танц Марс Кънингам. В „Кънинграм 3D” ще научим поевче за неговия живот и сътрудничеството му със световноизвестния визуален артист Робърт Раушенбърг. „Бащите на Хардкора“ ни среща с Роджър Мирит и Вини Стигма – двама от създателите на емблематичната група Agnostic Front.
В друга документална история ще може да се запознаем със Шарл Азнавур. В „Шарл за Азнавур“ известният режисьор снима живота си и живее като на кино в последните си години.
Два смели филма на режисьора Виталий Мански също влизат в програмата. В „Под слънцето“, поканен от правителството на Северна Корея, той успява да заснеме много непозволени кадри. В „Свидетелите на Путин“ пък ще видим от първа ръка уникални кадри от преди 20 години за възхода на настоящия лидер на Русия.
В „Предателят“ на режисьора Марко Белкои ще се върнем в 80-те години и господството на сицилианската мафия. Един от главатарите на мафията се опитва да избяга от Бразилия, но е заловен и решава да наруши клетвата си за вярност. В „Прегоряла ерес“ пък ще се срещнем с актьорското майсторство на легендата на Ролинг Стоунс Мик Джагър, който си партнира с Доналд Съдърланд под режисурата на Джузепе Капотонди.
В програмата е включен и продукцията италианският режисьор Пиетро Марчело в „Мартин Идън“. Сред предложенията е филмът „Отбивки“. Лентата е носител на „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий, както и най-добър сценарий на наградите „Златен глобус“. 
Фестивалът започва на 8 октомври в LUCKY Дом на киното. Билетите ще са на цена от 8 лева, а за учащи и пенсионери – по 6 лв. Капацитетът на залата и местата са разпределени според всички изисквания на Министерство на здравеопазването. Билетите са в продажба на сайтовете boxoffice.bg и kinolucky.com от събота в 16 часа. Там ще може да се види и пълната програма на фестивала.