С празничната гала "Сърцето на Пучини, силата на Верди" в Пловдив бе отбелязан Международния ден на музиката – 1 октомври и началото на новия творчески сезон на Опера Пловдив. Бляскавият спектакъл, подарък за пловдивчани се случи на открито пред Дом на културата "Борис Христов" с уникален мапинг върху сградата. За първи път ДК „Борис Христов” се превърна в екран за мапинг, създаден специално за оперен концерт. Пловдивчани изпълниха пространството пред сградата часове преди началото, като в него имаше обособено място и за детската публика, която от първи ред, върху червена пътека и възглавнички в същия цвят, жадно и любопитно поглъщаше случващото се.

Опера Пловдив игра пред фасадата си. Не единствено принудата от противоепидемичните мерки е причина за това. Това е и споменът за средновековните мистерии, увеселения, зрелища, при които артистите са заставали открито пред публиката си в смел опит да я спечелят – без трикове и пропаганда, единствено и само с изкуството си, с уменията си. Така те откриха своя пореден сезон – на сценичната платформа на Града, храбро напуснали коридорите и кулисите. С музика от двама композитори, чиито имена са символи на изкуството на операта, с моженето и привлекателността на солистите певци, хор, балет и оркестър. С оцветяващото звуците въображение на аниматорите.

Операта излезе пред своя дом и затвори пространството за движение в името на изкуството.  Те станаха нейни с една единствена цел – да зарадва и очарова своята публика, да  празнува заедно със своите съграждани!

Гала концертът "Сърцето на Пучини, силата на Верди" бе под диригентската палка на Григор Паликаров. Концепцията е дело на доц. Нина Найденова – режисьор и директор на Опера Пловдив. Възхитителния и ефектен мапинг, който оживи фасадата на сградата, илюстрирайки отделните изпълнения на творбите на Пучини и Верди, създаде Петко Танчев, когото пловдивчани познават от работата му по спектакъла „Одисей“ на Драматичен театър Пловдив и закриващото събитие на Пловдив ЕСК 2019.

Диригент на хора - Драгомир Йосифов. В галата пловдивчани видяха и чуха прекрасните гласове на солистите   Вера Гиргинова, Светлана Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Евгения Ралчева, Александър Носиков, Марк Фаулър и Михаил Пулиев.

Солист на балета бе Александра Савова, а концертмайстор - брилянтния цигулар Мичо Димитров.

През това музикално пътешествие с участието на солисти, хор, балет и оркестър на Опера Пловдив ни преведе любимата водеща Лили Бързева, която освен че представяше отделните изпълнения, въвеждаше публиката в историята на творбите и емоциите от епохата, в която са създадени.

Гала концертът "Сърцето на Пучини, силата на Верди" се реализира в партньорство с отдел "Култура" на Община Пловдив.

На финала на събитието, Солисти, Хор и Оркестър на Опера Пловдив изпълниха „Наздравица“ из операта „Травиата“ на Верди под бурните аплодисменти на публиката. Емоционален поздрав към пловдивчани отправиха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов и доц. Нина Найденова. От името на екипа на Опера Пловдив, тя благодари за безрезервната  подкрепа на Пламен Панов.