„Нали знаете онова стихче на Джани Родари: „Ако можех да имам едно магазинче със две полички, бих продавал… Надежда за всички. Всеки трябва надежда да има! И на всеки бих давал аз.“ Медиците от болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“ дариха точно това на моето семейство – надежда, а тя е безценна.“ Това каза футболната легенда на „Ботев-Пловдив“ Петър Зехтински след проведеното напълно безплатно лечение на съпругата му Ваня.
Нейното състояние вече е стабилизирано, но битката с доста напреднало онкологично заболяване продължава почти година и половина. „Чувствам се много добре и сега провеждам противотуморна терапия с хапчета“, щастлива е 67-годишната пациентка.
Коварната болест е открита в началото на 2019 г. след случайна среща с близък лекар – д-р Георги Кръстев. Известният ортопед и бивш председател на БЛС отлично разпознава симптомите на болестта и настоява Ваня по най-бързия начин да отиде при д-р Георги Крумов, началник на Отделението по Акушерство и гинекология в МБАЛ „Медлайн“. АГ специалистът потвърждава диагнозата – карцином на яйчника. В този момент коремът на Зехтинска вече е подут. „Повръщах и имах усещането за тежест“, разказва тя. Напълно искрено признава - в онзи момент изобщо не вярва, че може да се надява на чудо. И заявява: „Бях се отписала!“
Екип от болница „Медлайн“ - гинеколозите д-р Георги Крумов и д-р Борислав Иванов заедно с хирурга д-р Грую Мишев, оперират на 30 април 2019 г. Тогава установяват, че карциномът е много авансирал. Медиците извършват разширена хирургическа интервенция върху всички коремни органи.
„В продължение на 11 дни бях в реанимацията, това беше доста труден момент, защото страдам от астма и полиалергия, от стреса придобих тежък инсулинозависим диабет, но грижите на персонала бяха изключителни – едновременно професионални и дълбоко хуманни“, сподели благодарната пациентка.
Месец по-късно е изпратена в Отделението по Медицинска Онкология в МБАЛ „Централ Хоспитал“, където нейният лекуващ лекар д-р Георги Чинчев провежда таргетна химиотерапия. „Проследяването с ПЕТ-скен показа много добри резултати. На 26 март тази година болестта се връща повторно и екипът започва повторна борба със злакочествената диагноза, която завършва с победа на човешката воля и съвременната медицина. Налице е пълна ремисия, но Ваня продължава противотуморната терапия  в дома си с таблетарна противотуморна химиотерапия и непрекъснат контрол върху ефекта й, посочи д-р Чинчев.
„Споделям моята история, защото съм изпълнена с дълбока признателност към всички лекари от болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“. Изключително благодарна съм съм и на медицинската сестра в Хематология Милка Колишева, която със своя професионализъм ми спести болки и страдания. Медиците в тези лечебни заведения са не само професионалисти, а много мили хора с големи топли сърца, за които медицината е призвание. От тях получих силна подкрепа в един от най-тежките моменти в моя живот. И най-важното - подариха ми още споделени мигове с любимите хора – радвам се на децата и внуците си. Нали заради тях живеем?“, каза Ваня.