Огромното изложбено пространство на „Зала 2019“ на ул. „Гладстон“ №32 се оказа твърде тясно да побере и малка част от творчеството, създадено през годините от художника Румен Жеков – доцент в Пловдивската академия за изкуство (АМТИИ). Оценката е на самия автор, както и на близките му приятели и колеги, които го познават от ранните художнически години. По повод своята 60 -та годишнина той е събрал творби от всички етапи в своето артистично развитие: картини от студентската му квартира в София (1982), дипломната му работа от Националната художествена академия, която завършва през 1988 г.,
серии и цикли от 80-те и 90-те години на миналия век, както и от изминалите 20 години на новия.
Както обобщи в словото си на откриването скулпторът Иван Тотев : „Имаме си работа с художник, който много добре знае, какво прави“. Тотев очерта осем характерни черти в творчеството на Румен Жеков, сред които способността му да генерира образи, превърнали се с времето в знаци, изключителният му усет за картинност, постигана понякога само с няколко мазки или щрихи, умението му да вижда. Но сред най-характерните черти на стила му са лаконизмът и простотата, съзнателният отказ от еклектика.
Онова, за което не е останало място в тази експозиция, са неговите работи, създавани в периодите на творчески изяви с групите „Ръб“ и „Диско 95“, на които е съосновател.
„В нашите обсъждания Румен винаги е бил интелектуалният стълб на групата“ – подчерта в приветствените си думи художникът Емил Миразчиев.
В поздравителен адрес до артиста заместник-кметът на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов посочи: „Именно заради хора като Вас Пловдив винаги е бил специален и уникален град, изпълнен с неповторим дух и атмосфера и продължава да поддържа заслужено статута си на град на художниците“.
Сред толкова приятели и почитатели, дошли да го поздравят за годишнината и изложбата му „Избрани произведения“, достигнал признанието и аплодисментите от публика и специалисти, съвсем естествено прозвучаха и думите на художника:
„Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив и с пълното си съзнание мога да заявя, че го правя по-специален и по-уникален като град.“ Едно оправдано самочувствие.
Изложбата може да се разгледа до 1 ноември.