На тържествена церемония миналата вечер в Културен център „Тракарт“ станаха ясни победителите в Х-тия  Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев“ за автори до 45-годишна възраст. Водещ на поетичната вечер бе Златко Павлов.

Конкурсът е учреден през 2011 година от група приятели на поета по повод 10 години от неговата кончина. Първите две години Националният конкурс се организира и провежда през март, когато се почита смъртта на поета. От 2013 година, събитието се организира и провежда в навечерието на 15 октомври, когато е рождената  дата на Добри Тонев.

Конкурсът за поезия „Добромир Тонев“ е анонимен, темата – свободна. Всеки участник може да представи от едно до три свои стихотворения. Кандидатства се само с творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания към момента на обявяването на конкурса, и с които кандидатът не е участвал в други подобни конкурси.

През 2020 година, в надпреварата участваха 61 творби. Авторитетно жури с председател гл. ас. д-р Здравко Дечев – литературен критик, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и членове -    Ина Иванова – поетеса и  Елена Тамамджиева – писател, член на „Дружеството на писателите – Пловдив“ определи победителите.

Вижте кои са те!

 

Награди от община Пловдив:

Първа награда /600 лв./ - Ренета Бакалова; гр. Пловдив

Втора награда /400 лв/ - Асан Хаджипехливанов; гр. Плевен

Трета награда /200 лв/ - Елена Петрова; с. Марикостиново, община Петрич

 

Специални награди от партньори:

Парична награда - 200 лв. и грамота на ПУ „Паисий Хилендарски“ – Филологически факултет – се присъжда на  Илия Точев, гр. Варна

Парична награда – 300 лв., осигурена от Радио Пловдив – специална награда за млад поет – се присъжда на Ясен Василев ; гр. София

Вечеря и нощувка за двама в хотел „Одеон“ – осигурена от г-жа Тони Симидчиева – Председател на Регионална занаятчийска камара – се присъжда на Ана Цанкова, гр. Кърджали.

 

Националният конкурс за поезия „Добромир Тонев“ за автори до 45-годишна възраст се организира от Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет – 45“, ПУ „П. Хилендарски“, г-жа Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2, и с любезното домакинство на Културен център „Тракарт“ Пловдив.