След като директорът на пловдивската полиция Йордан Рогачев обяви, че инициира социално-отговорна кампания „Да пазим децата!“, с която служителите на реда приоритетно се ангажират със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения, разположени на територията на областта, днес полицията в областния град изнесе обобщените си резултати от спецoпарациите по линия „Антидрога“ сред подрастващите.

От началото на годината до момента са образувани 48 досъдебни производства по линията, а задържаните лица са 56. С 39 от случаите за били ангажирани районните прокурори, а Окръжна прокуратура е отработила 9 от производствата. В резултат на засиления полицейски контрол, който цели пресичането на продажба и употреба на наркотични вещества след подрастващите са повдигнати обвинения на 25 лица.

С връщането на учениците в училище по време на стартила присъствена учебна година полицията в областния град отново зачести проверките и зорко бди за установяване на лица, извършващи престъпната дейност.

От 01 септември до момента под надзора на прокуратурата са образувани 12 досъдебни производства, като 8 от тях са за притежание, а 4 за наркоразпространение сред подрастващите. Задържаните лица са 15, като от тях 11 са малолетни и непълнолетни.

Употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най- острите проблеми пред обществото. Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Най-уязвими са децата, особено в тийнейджърската възраст, когато се утвърждават като личности.

Ст. Комисар Йордан Рогачев е категоричен, че полицията продължава с ежеседмичните акциии „Антидрога“, които служителите на реда провеждат на територията на учебните заведения и районите около тях и допълва, че здравето и живота на децата могат да бъдат опазени и гарантирани само с активна социална ангажираност.