Болница „Медлайн“ в Пловдив въвежда ново изследване на бъдещите майки. Пренатален тест за генетични аномалии у плода без никакъв риск от загуба на бременността вече е достъпен в лечебното заведение. Тази стъпка е част от желанието на болницата  да направи изследването лесно, бързо и достъпно за бъдещите майки, избрали да се доверят на първия в Европа и България неинвазивен пренатален тест (НИПТ) – „Пренатест“. Разработен е в Германия и позволява откриването на широк спектър генетични аномалии на  плода още в ранна бременност. Сред тях са синдромите на Даун, Патау, Едуардс и други дефекти, свързани с хромозомите.

За разлика от стандартните методи за диагностициране на подобни аномалии като амниоцентеза или хорион-биопсия, които крият известен риск от загуба на плода, "Пренатест" е напълно безопасен както за бебето, така и за майката. Докато при вече споменатите изследвания се налага вземането на проба от околоплодната течност или плацентата, то при „Пренатест“ е напълно достатъчно да бъде взета кръвна проба от майката, от която се изолира ДНК на бебето. Технологията, базирана на ДНК анализ, установява с точност 99.8% наличието на изследваните генетични аномалии на плода. 
"Пренатест" е подходящ за всяка бъдеща майка, но е  препоръчителен при жени над 35-годишна възраст, както и за пациентки с ултразвукова находка за аномалия, установена чрез първи триместър скрининг тест. Гинеколозите са категорични, че е добре да се направи при жени с анамнеза за тризомия при предходно раждане, както и при предходни спонтанни аборти. Друго важно предимство на „Пренатест“ е възможността да бъде направен рано - още между 9-та и 17-та гестационна седмица. Приложим и също при многоплодна бременност, както и след зачеване чрез методите за асистирана репродукция. 
„Независимо от настъплението на COVID-19, животът продължава и много жени очакват своите рожби, затова при нас консултациите не спират, заяви началникът на АГ отделението д-р Георги Крумов.  Но се провеждат при строго спазване на протиевоепидемичните мерки – дезинфекция на медицинската апаратура и помещенията, както и на ръцете на всеки влизащ отвън пациент, носенето на маски и калцуни е задължително, спазва се дистанция.“
Сега пациентките на МБАЛ „Медлайн“ могат да получат бърз и лесен достъп до иновативното изследване. Пробата за анализа се взема директно в лечебното заведение, след което се изпраща в лаборатория LifeCodexx в град Констанц, Германия. В лечебното заведение бъдещите майки могат да получат цялостна консултация и пълно обслужване за всеки от предлаганите пакети „Пренатест“ и заедно с висококвалифицираните АГ специалисти да изберат най-подходящия за тях вариант на изследването. 
В МБАЛ„Медлайн“ „Пренатест“ може да бъде заявен след установяване на бременността от акушер-гинеколог и след предварително записване на тел.: 032/644 222.