„Пловдив кандидатства за държавно финансиране на четири ключови пътни проекти“, съобщи кметът Здравко Димитров след среща с премиера Бойко Борисов. Обектите са на обща индикативна стойност 26 милиона лева. Три от тях са пряко свързани с връзката „Модър –Царевец“ и имат за цел да подобрят уличната инфраструктура и да облекчат трафика в града. За всички тях има напълно готови проекти. „Много се надяваме Пловдив да бъде подкрепен, тъй като е ясно, че само със средства от общинския бюджета тези обекти трудно могат да бъдат реализирани“, коментира Здравко Димитров.

 

Три от обектите са  в район „Западен“:

-             ул. „Хаджи Димитър“ в участъка от надлеза на бул. „Христо Ботев“ до ул. „Царевец“ в двете посоки, премахване на паветата и асфалтиране – 4,7 млн. лв.

-             ул. „Цалевец“ в участъка от пробива „Модър – Царевец“ до бул. „Пещерско шосе“ –  5 млн. лв.

-             ул. „Царевец“ в участъка  от  Пещерско шосе до бул. „Свобода“ – 7 млн. лв.

 

С цел облекчаване на трафика в центъра на града ще се реализира пробива под Водната палата, за който има готов проект за кръстовище на две нива на стойност 9 млн. лв.

 

Извън тези обекти, кметът съобщи, че във връзка с изграждането на Южния обходен колектор, ще стартира и ремонтът на бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“ и разширяване на неговия габарит. За целта са започнали и отчуждителни процедури, уточни Здравко Димитров