Министерството на здравеопазването   наложи по-сериозни мерки на национално ниво в борбата с разрастващата се пандемия от коронавирус. Със заповед на министър Костадин Ангелов  от  29 октомври до 12 ноември се спират присъствените занятия на учениците в гимназиален етап и в университетите. Обучението ще се провежда онлайн.
Преустановяват се също груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в началния и прогимназиалния курс. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия се допуска при участие на не повече от 30 души, същото важи и за културни и развлекателни мероприятия - театри, кина, сценични прояви, концерти – при заетост на 30% от местата.

Спортните състезания и тренировки на закрито и открито се провеждат без публика.

Изключение ще се направи за тенис турнира

Sofia Open 2020 – там публика ще има, но най-малко през две седалки.

Нощните заведения се затварят в цялата страна. Останалите продължават да работят като са длъжни да осигурят дистанция от 1,5 м. между столовете. Не се допускат повече от 6 души на маса.

Магазини, администрации и други обекти с обществено предназначение трябва да създадат организация, така че да не се допускат

повече от 1 човек на 3 кв. м. Спират се екскурзиите и груповите посещения на туристически обекти;

На пазарите трябва да се създаде организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят маска, дори на открито.

В заповедта се уточнява, че плановият прием в областите в червената и оранжева зона не спира и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.