Имунизацията у нас ще се проведе в 5 фази, като 243 600 души от здравния сектор ще са първите, на които ще бъдат предложена COVID-ваксината, Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който престави приетия днес Национален план за ваксинация, предаде Skener.news. В него са определини 5 фази и 6 региона, като са използвани указанията на Световната здравна организация и плановете на Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от САЩ, по-конкретно Илинойс.

В първата фаза попадат всички медицински специалисти, фармацевтите и друг помощен персонал. Общият им брой е 243 600. От тях 30 000 са лекарите, 10 000 са зъболекарите, 6600 са фармацевтите, 2000 са помощник фармацевти, 46 000 са специалистите по здравни грижи и 150 000 души наброява помощният персонал.

Във втора фаза са служителите на социални институции, учители и фермери за норки. Общият брой на групата е 112 000 души, като 89 000 са учителите, а 15 000 са социалните работници, които също са високорискови, тъй като работят с много хора. Едва 80 са работещите във ферми за норки.

В трета фаза ще са всички работещи в места, които гарантират функционирането на държавата, например ВиК, енергетиката, МВР и т.н. „Все още не се знае какъв е точният им брой, тъй като имунизацията е доброволна“, подчерта проф. Ангелов.

В четвъртата фаза попадат хората на 65 и повече години, както и тези с хронични заболявания, като тук става дума за над 1,8 млн. българи.

Петата фаза включва всички уязвими групи заради начина им на живот, като всички етапи са изготвени след консултация със специалисти от експертните съвети към МЗ – имунолози, вирусолози, епидемиолози и специалисти по инфекциозни болести.

Страната ни ще бъде разделена на 6 вместо 7 региона за ваксинирането. „Седмият регион беше столицата, но решихме да я сложим в един заедно с Перник, Кюстендил и Благоевград“, обясни здравният министър. Отговорните РЗИ-та ще са Враца, Велико Търново, Варна, София, Пловдив, Бургас.

Район 1 включва области Видин, Монтана и Враца;

Район 2 – Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе;

Район 3 – Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич, Силистра;

Район 4 – София-град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград;

Район 5  – Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали;

Район 6 – Сливен, Ямбол и Бургас.

„Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци в болници, поликлиники, при джипитата и от мобилни групи“, каза още министър Ангелов. И още веднъж подчерта, че поставянето на инжекцията ще е безплатно и доброволн. „Този, който се ваксинира, ще предпази себе си, а за да достигнем до момент, в който обществото да има имунитет трябва 70-75% да са имунизирани, но ние няма да отстъпим относно доброволността“, допълни и доц. Ангел Кунчев.

Отговорник по ваксинацията ще е Националният ваксинационен щаб, начело на който е проф. Красимир Гигов и има още 11 членове от МВР, НЗОК, ИАЛ, БЛС, МЗ, „Бул Био“, РЗИ-София, ВМА и др. Всеки желаещ ще подписва информирано съгласие, като след като у нас пристигнат дози от различните ваксини, ще могат и да изберат според кратките характеристики на продуктите, с кой да се имунизират. След поставянето на инжекцията ваксинираният ще бъде отбелязан в друг списък, като ще получи и специален документ за това.

Проф. Костадин Ангелов отбеляза още, че първите хладилници, в които ще се съхранява ваксината на Pfizer и BioNTech вече са доставени в „Бул Био“, РЗИ-София и РЗИ-Бургас, а ВМА и Пирогов също са се снабдили с такива. Те обаче са настроени на минус 70-80 градуса, така че за продуктът на Moderna ще трябват други, които поддържат – 20 градуса. „След изваждането от фризера ваксината на Pfizer се разрежда в инжекционна форма и вече може да се съхранява до 5 дни на температура от 2 до 8 градуса“, уточни доц. Ангел Кунчев.