Председателят на групата съветници социалисти - Николай Радев представи позиция на Изпълнителното бюро на БСП – Пловдив, относно желанието на #Община Пловдив да изтегли 60 млн. заем, който да бъде разходван за инфраструктурни проекти. Той обяви, че още с идването на власт на Здравко Димитров беше огласено желанието за теглене на кредит. „То започна с желанието за 120 млн., заявени от Илия Кирчев. Сега сумата е 60 млн.“, разясни Радев и допълни, че вече има два фонда, към които Общината може да кандидатства за този кредит. „Още миналата година изразихме позиция, че няма да подкрепим вземане на заем, докато не видим разположението в годините – как ще се разплаща този кредит. Имаме над 30 млн. недостиг в собствените приходи. Как ще се впише кредитът в следващите 20 години? Дали няма да така да се "затапи" развитието на Община Пловдив?“, притеснени са социалистите. Николай Радев обясни още, че на проведената среща между Здравко Димитров и председателите на групи е поставил този въпрос, но отговор така и не е получил. Единствено е станало ясно, че управниците на града сега само ще подадат едни документи, а след това каквото стане. Според него това е лош пример за управление на общината. „На заседание на Изпълнително бюро взехме решение, че ППГОС на БСП няма да подкрепи тегленето на кредит, докато не ни бъде доказано, че този кредит няма да легне на плещите на жителите на Община Пловдив. Отчитаме, че тези инфраструктурни обекти са важни. Да, тези фондове дават ниски лихви, но въпреки това, инфлацията ще бъде доста висока, затрудненията, които ще имаме с изпълнението на бюджета са реални. Не е ясно кога ще излезем от кризата“, мотивира решението директорът на Английската гимназия. 
Радев направи паралел между големия недостиг в бюджета на Община Пловдив и точка 19 от Дневния ред за предстоящата сесия на Общинския съвет – закупуване на два имота, свързани с Проекта за пробив под Централна гара, които се оказват собственост на БДЖ. Става ясно, че Община Пловдив ще плати над 300 хил. лв на държавна фирма, която изисква от Община Пловдив да изгради този пробив. „Това за нас е изключително недопустимо като отношение между държава и община. На не малка цена трябва да придобием тези имоти. Ние купуваме нещо отредено за улици, на което място БДЖ не може да прави нищо“, възмутен е той. За него има ясно решение - да се изиска безвъзмездно да се дарят имотите. Той наблегна и на лошата комуникация в управленския екип на Здравко Димитров - единият зам.- кмет заявява, че има недостиг на средства, а другият подписва без проблем. 
Неговият колега инж. Йордан Василев допълни тезата за пробива под Централна гара и заяви, че са очаквали за много проекти, както и за този, да бъде представен целият проект, но такъв не е наличен, освен информацията в сайта на НКЖИ. „Последните сесии се налага да взимаме решение за отчуждаване или купуване на имоти, но в крайна смета не сме запознати със самия проект“, така Василев критикува методиката на работа на местната власт.  

Стана ясно, че лидерът на БСП – Пловдив, Георги Гергов напуска Националния съвет на БСП, защото не иска да става съучастник на Корнелия Нинова в ликвидирането на партията. Това става ясно от заявлението му до 50-ия конгрес на БСП. „Уважаеми другари, бих искал да бъда освободен от отговорността да бъда делегиран представител в Националния съвет на БСП и на мое място да бъде излъчен друг представител от гр. Пловдив.