„Импровизации и импресии“ е нарекъл най-новата си самостоятелна изложба известният пловдивски художник Христо Николов, който през ноември 2020 г. навърши златните 75 години. Той ще представи ретроспекция на творческия си път на първия етаж в Галерия „Капана“(ул. „Райко Даскалов“ №29) от 05.01.2021 до 24.01.2021. Подбраните от него картини илюстрират артистичното му развитие за близо половин век, отдаден на живописта. 

Заради мерките срещу коронавируса няма да има официално откриване. На 05 януари художникът ще приема поздравления от приятели и почитатели между 17 и 19 часа.
За експозицията и стила си авторът казва:
„Тази изложба е сбор от абстрактни и по-малко абстрактни картини, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално? 
Изкуството, което не съдържа в себе си потенции за бъдещо развитие, е обречено на забвение. Аз започнах творческия си път с фигурални композиции. След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание. 
Изкуството, и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете. 
Дано съм успял!“
Христо Николов e роден на 19.11.1945 г. в пловдивското село Сухозем.
През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански. 
След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив. 
Член е на СБХ. От1996 до 1999 г. е председател на ДПХ - Пловдив. 
Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис - колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер. 
Има над 17 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др. 
Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.