Фондация „Пловдив 2019“ обявява две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта Европейска столица на културата в града чрез програмата „Наследство“.

Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ - е продължаване и разширяване на създадени партньорства, развиване и изява на творческия потенциал на културните организации от Пловдив и страната, утвърждаване на Пловдив като активен културен център. Поканите се реализират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“ и чрез тях се дава възможност на творчески организации и артисти да развият потенциала си и да се изявят през 2021 и през 2022 г.

Всички желаещи да реализират проектите си към програма „Наследство“ могат да изберат от две направления за финансиране. Срокът за кандидатстване и по двете е от 18 януари до 15 март 2021 с еднакви критерии за оценка, съобразени с основните ценности и философията на инициативата Европейска столица на културата.

Поканата по направление „Фестивали и творчески инициативи“ разпределя общата сума от 1 милион лева и дава възможност за представяне на мащабни проекти до 200 000 лв. и на малки проекти до 10 000 лв. В направлението могат да се включат всички желаещи организации и артисти от България и чужбина.

Поканата по направление „Творческият Пловдив“ е насочена към активирането на творческия потенциал на града и осъществяване на събития през тази и следващата година от организации, които са базирани в Пловдив. По нея се разпределят общо 500 000 лв. Кандидатите от Пловдив могат да участват и по първото направление „Фестивали и творчески инициативи“.

В първа част от наследството на „Пловдив 2019“ бяха одобрени за финансиране 21 проекта, които продължават своята реализация и в настоящата година. След предизвикателната 2020 г. наследството на инициативата Европейска столица на културата е и един от инструментите за подпомагане на културния сектор и за постепенното възстановяване на активния културен живот в Пловдив. Двете нови покани предоставят оптимални условия, както за опитни и големи организации, така и на по-малки организации и независими проекти.

Подробните условия на поканите, както и пълния пакет документи за кандидатстване можете да намерите ТУК и ТУК.

Предстои фондацията да организира и поредица от информационни срещи за всички заинтересувани от финансирането.