Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията. Създадена е организация за ваксинация в домовете за възрастни хора и на учителите. Желаещи учители и потребители на социални услуги е по-голям от средния за страната. До края на тази седмица има шанс да стартира втората фаза в шести регион. Това заяви в Бургас здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който събра в морския град на извънредна среща директорите на РЗИ-ата на Бургас, Ямбол и Сливен, предаде Dir.bg.

"Около 30 % от учителите са изявили желание да се ваксинират. Дори да са пропуснали възможността да се ваксинират в някоя от досегашните фази, могат да го направят в следващите", заяви министърът.

По думите му това няма да спре ваксинирането на желаещите в момента.

Здравният министър добави още, че финансовият бонус за имунизациите ще се плаща от НЗОК.

В същото време от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха свое предложение до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и до министрите Костадин Ангелов, Деница Сачева, Лъчезар Борисов за разхлабване на мерките, за да могат да отворят.

В него те искат всички заведения за хранене да отворят на 1 февруари, а нощните клубове на 12 февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи от преди забраната за работа.

От бранша искат до 31 януари да бъдат изплатени компенсациите за затворени обекти, както и компенсациите на персонала за ноември и декември, а до 10 дни след датата на кандидатстване да бъдат изплатени компенсациите за персонала за януари.

Сдруженията предлагат поетапно отваряне на заведенията като всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект/обекти.

Тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20 процента на база оборот, а персоналът им - 75 процента от осигурителния доход, предлагат още организациите.