За внимателно разхлабване на ограниченията след 1-ви февруари работят здравните власти. Това съобщи във Велико Търново министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран от NOVA.

„След здравеопазването и образованието, ако нивото на заболеваемостта се запази и не се увеличи, постепенно ще започнем да отваряме и другите браншове. Първо на 4 февруари пускаме учениците от средното образование, спорта и културата. След тях, на 18 февруари идват ресторантите, кафенетата и моловете, а после и нощните заведения. Ресторантьорите и хотелиерите са един много важен бранш, но в този момент нашите приоритети са здравеопазването, образованието, културата и спорта”, заяви проф. Ангелов.

Министърът съобщи още, че в момента няма проблеми с недостига на ваксини за първа и втора фаза на имунизацията в България. След няколо дни ще дойдат още 14 500 ваксини. В резултат от овладяването засега на ситуацията започва и закриване на ковид отделенията в болниците в страната. 20% от предвидените за ковид пациенти легла да бъдат върнати обратно в отделенията по предназначение, тъй като след възобновяването на плановия прием и операции ще има увеличение на пациенти в останалите болнични отделения.

Ангелов уточни, че в момента заетостта е около 40%, като става въпрос за пациентите, които не са в реанимация. Той увери, че при нужда всички лечебни заведения са заявили готовност отново да разкрият леглата за болни от коронавирус до 48 часа.

След възобновяването на чебните занятия и на ученицете от средния курс, се предвижда учениците в един клас да бъдат разделени на две групи с оглед да се избегне концентрирането и струпването им в по-ограничени пространства и да се намали опасността от евентуално заразяване.

 

Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но ако се оставим емоцията да ни води във вземането на решенията, ще загубим битката, подчерта Ангелов.

„Във война сме, всички го казват. Аз пък искам да кажа, че една война не се печели с инат. Мога да повторя думите си и сега – ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент нашите приоритети, които се пренаредиха заради COVID, са здравеопазването, образованието, спорта и културата. С министър Банов бяхме на среща с представители на сектора на културата, които също изпитват затруднения. Всички изпитваме затруднения в момента и искаме да се върнем към нормалния си начин на живот. Аз също го искам. Пак казвам това, което постигнахме не е малко. Ако се оставим на емоцията или на ината да ни води във вземането на решенията, ще загубим битката. Пример са другите държави в ЕС”, посочи министър Ангелов, цитиран от „Фокус”.

Във Велико Търново той посети строящият се нов корпус на областната болница МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. След посещението Ангелов сподели идеята си в България да бъдат изградени десетина областни болници с идентично оборудвани и квалифицирани медицински специалисти. По този начин ще се даде възможност за равен достъп на всчки граждани към качествено здравеопазване. А не да има ситуиране на висококвалифцирани специалисти и оборудване само в определени точки в страната.

Министърът обеща също, че ще подпомогне проекта на местната болница за създаване на хибридни операционни зали, в които да се извършват спешни и сложни сърдечни операции. Необходимите средства ще бъдат отпуснати от бюджета на Министерството на здравеопазването.