Такситата поскъпват сериозно. Това позволява  нова наредба, подписана днес от министъра на транспорта Росен Желязков, независимо от несъгласието на Комисията за защита на конкуренцията. Долната граница се определя от общината  в момента в Пловдив е 0.80 лева за километър дневен пробег и 0.90 лева на километър за нощен. Това означава, че ако досега ни взимаха 1 лев като се качи; на автомобила, след обнародването на наредбата в Държавен вестник, първоначалната такса ще скочи между  на 1.60 - 2.40 лева през деня и 1.80 - 2.70 лева през нощта. 

Ако досега първоначалната такса за такситата не можеше да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%, сега тя ще е от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег.

При сегашните цени на такситата в София това означава, че вместо 70 стотинки първоначална такса, тя ще стане минимум 1.58 лева през деня и 1.80 лева през нощта. Ако таксиметровата компания реши да заложи на пределната цена за стартовата тарифа, то първоначалната такса ще е 2.37 или 2.70 лева.

Като мотив за решението на министъра на транспорта се посочва, че това ще ограничи нелоялната конкуренция, а натискът дойде от страна на шофьорите на таксита. Изтъква се и полза за потребителите - водачите няма да отказват късите курсове.