Проучва се нагласата на родителите за изследване на учениците за COVID-19  с антигенни тестове. Това заяви на пресконференция   министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Целта е да се постигне по-голяма сигурност при връщането на децата в училище, обясни той.
Очаква се от Министерството на образованието на науката да кажат дали има такава нагласа сред родителите, тъй като антигенното тестване е инвазивно.
До сега са направени 22 251 теста за пкоронавирус сред учителите, от които 22 206 са отрицателни, посочи министър Ангелов. Сред непедагогическия персонал са тествани 6 291 души, от които 16 са били положителни.
Към момента 1400 учители са ваксинирани, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и допусна, че е възможно още този месец да започне ваксинация и на хора от трета фаза на плана за ваксиниране.
Няма да се промени графикът за по-ранно връщане на учениците в малките населени места, в които училищата се посещават от малък брой ученици, категоричен е министър Ангелов.
Има медикаменти, лични предпазни средства, ще получим достатъчно количество ваксини, увери министър Ангелов. Проблемът, по думите му, е в онези почти 50 на сто от българските граждани, които не знаят дали ще се ваксинират или се колебаят.