Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и кметът на село Брестовица Любен Радев се включиха в традиционния ритуал по зарязване на лозята на днешния празник Трифон Зарезан. Той се проведе край лозовите масиви в местността „Бяло поле“, където са едни от най-големите производители на вино в региона. 
Заради извънредната обстановка беше отменено традиционното шествие от центъра на селото до лозовите масиви. Празникът започна с благослов и водосвет за здраве и берекет през годината. 
След молитвата лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи. Лозовите клонки подрязаха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и неговият заместник Владимир Маринов. 
Кметът на Брестовица пък поля зарязаните пръчки с медно котле за плодородие и берекет през  годината. 
Студът и снежното време не изплашиха и десетките местни жители и гости, които си пожелаха годината да е здрава и успешна, а лозите да са плодородни и да дадат много грозде.
Кметът на общината Павел Михайлов поздрави присъстващите и сподели, че за него е чест и удоволствие заедно да отбележат един от най – почитаните български празници Трифон Зарезан. 
„На винопроизводителите в община „Родопи” пожелавам да е богата реколтата им и да напълнят буретата, а на всички, които празнуват днес – много здраве и благоденствие“, пожела кметът Павел Михайлов. Той подчерта, че празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност и отправи пожелание към жителите на цялата община да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи.
Павел Михайлов гостува и в село Марково, където също отбелязват Трифон Зарезан с общо тържество и ритуал. 
Населените места от община „Родопи” са едни от най-големите производители на вина в района. Затова студеното време не попречи на стари и млади да се съберат около лозята и да посрещнат празника на открито и в селата Брестник, Цалапица, Кадиево и Крумово.
„Празникът винаги е носил много веселие в нашата община. Нашето земеделие се развива и утвърждава в страната ни. Да си пожелаем една благодатна и богата година, за да може това развитие да продължи още по-успешно”, каза и заместник-кметът Владимир Маринов, който уважи тържеството в село Брестник.