Апелативен съд – Пловдив остави в ареста Д. Л., който е обвинен в това, че на 5.02.2021 г. на пътя Пловдив – Пещера, в близост до село Йоаким Груево, при управление на моторно превозно средство, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходец, като избягал от местопроизшествието.
Съдът прецени, че макар в начален етап на разследване органите на досъдебното производство са събрали достатъчно доказателства, от които да се направи извод за наличието на обосновано подозрение за голяма степен на съпричастност на Д. Л. към деянието, в което е обвинен.
Апелативният съд прие, че има опасност при по-лека мярка за неотклонение, обвиняемия да извърши престъпление. След катастрофата той напуснал местопроизшествието и направил опит за заличаване на следите по колата си. Изпратил съпругата си да закупи резервни части и инсценирал след това катастрофа, за да изглежда, че щетите са причинени от удар в пътен знак. Освен това предстои органите на досъдебното производство да изяснят механизма на причиняване на инцидента. За това съдът потвърди определението на Окръжния съд, като обосновано и законосъобразно.
Съдебният акт на Апелативния съд е окончателен и не подлежи на обжалване и протест.
Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемия, който се намираше в ареста, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.