БСП няма  да подкрепи бюджета на Пловдив. Това обяви шефът  на червените съветници Николай Радев. Годишната финансова сметка на общината  ще бъде гласувана утре в местния парламент. Според социалистите той не отговарял на потребностите на града, бил хаотичен и без приоритети.

Радев посочи, че на десетки милиони възлизат несъбраните вземания от общината. Той добави, че общината ще трябва да задели още 1 млн. лева, за да функционира МБАЛ "Св. Мина". За възстановяването на Белодробна болница пък били нужни 2 млн. лева за ремонт и оборудване.

"Настояваме за безплатни детски градини", категоричен е шефът на червените съветници. Според него междублоковите пространства трябва да бъдат превърнати в зелени площи с 1,5 млн. лева.

Колежката му Добромира Тошева посочи, че над 59 млн. лева са преходен остатък от м.г.  По думите й на щат се водят 10 355 души, но не уточни, че в тази бройка влиза не само общинската администрация, а и учители, социални и културни работници. 10% от бюджета на Пловдив отива за осигуровки, които са в размер на 40,6 млн. лева.

Дупката от несъбраните приходи е в размер на 30 млн. лева, каза Тошева. Собствените приходи в капиталовата програма са 39 млн. лева, а от европейско финансиране се чакали 121 млн. лева. Новият общински дълг, който е заложен, е в размер на 32 млн. лева.

"Спрямо миналогодишният, този е със 72 млн. лева повече. Разликата идва от държавните средства за двата стадиона и евентуалният кредит, който общината ще тегли", уточни  съветникът Йордан Василев.

Тодор Стоилов, председател на БСП в "Централен", упрекна общината, че с разпродажбата на свои терени съдейства на презастрояването в Пловдив. Сред включените имоти е и Къщата с медальона, където управата възнамерява да продаде своя дял.

Ето офоциалната позиция на групата БСП-Пловдив.


За по-малко от година и половина от местните избори през 2019 г. времето доказа, че приоритетите на БСП за хората на Пловдив са жизнено важни.
Въпреки това Бюджетът за 2021 г. е съставен по начина, по който това се прави от години – без визия за Пловдив, без приоритети, без мисъл за следващите години.
I. Приходната част:
1. Общинската администрация продължава да не може да събере старите недобори. По-лесно е да разчиташ на добросъвестните пловдивчани, отколкото да потърсиш тези, които с години не плащат задълженията си, не поради социална невъзможност, а защото така им е изгодно.

2. Г-н Кмета твърди, че Пловдив се задушава поради съществуването на общините Родопи и Марица. Действително жителите на тези общини, кметствата на които са в центъра на Пловдив, ползват и съответно амортизират градската инфраструктура, лекуват се в общинските здравни заведения, учат в училищата на града ни. Но защо г-н Димитров не постави въпроса на министър-председателя за компенсиране на Пловдив със средствата, които градът ни е похарчил за тези хора.
Нали г-н Борисов е и ще бъде водач на листата на ГЕРБ в Пловдив. Защо се снима до табелата за Бойково, а не в центъра на града ни? Или до някой от инфраструктурните обекти, за които се предлага да теглим кредит, вместо държавата да компенсира общината чрез финансирането на някой от тях?

Само от тези два пункта Бюджетът на Пловдив може да нарасне с над 20 млн. лв.

II. Приоритетите в разходната част:
1. Здравето!
Месеците на пандемия доказаха колко неорганизирано и необорудвано е общинското здравеопазване. С моите другари си задаваме въпроса как да наречем решението най-слабо подготвената за борба с коронавируса да бъде определена за Covid-19 болница – необосновано, некомпетентно или просто „слагаческо“ пред Бойко Борисов? Утре, за да възстановим нормалната дейност на МБАЛ „Св. Мина“ , отново ще трябва да заделим поне 1 млн. лева.
Доказа се, че битката, която водихме за оцеляването на Белодробна болница е била правилна. През изминалите месеци чухме различни идеи от кметската администрация за възстановяване на болницата, за създаване на хоспис, да я дадем на някой, пък той да я възстановява и т.н.
Мнението на групата на БСП е, че в Бюджета за 2021 г. трябва да бъдат определени над 2 млн. лв. за ремонт и оборудване на сградата и предоставянето й за филиал на една от общинските болници.
В Бюджета, който обсъждаме, трябваше да видим средства за модернизирането и развитието на т.нар. Спортен диспансер и другите ДКЦ.
Само преди седмица в Общинския съвет разбрахме, че Бургас е инвестирал в здравните си заведения 6 млн. лв. по време на пандемията. А Пловдив?
Ако БСП беше в управлението на Пловдив, в бюджета приоритетно щяха да бъдат заложени такива средства, защото здравето на хората е най-важно за нас.


2. Образованието!
Тук можем да кажем и добри думи: В капиталовата програма са включени сериозни средства за изграждането и ремонтирането на детски заведения. Добре е, че продължава предложената от нас програма за дигитализацията на училищата. Но и тук липсва мисълта за следващите години. Наложителни са средства за програма и последващо проектиране на разширяване или изграждане на училища там, където са на двусменен режим или се изграждат нови комплекси мастодонти.
Ние отново отстояваме принципа, че за всички деца, които подлежат на задължително образование /5 и 6- годишните/, детските градини трябва да бъдат безплатни.
Но ако някой кмет твърди, че иска да се бори с демографския срив, то родителите в града му не трябва да плащат за ясли, градини и млечни кухни. А как е в Пловдив?
За образование бихме заложили допълнителни 3 млн. лева.

3. Зелената система на града ни!
Зелените островчета в града ни стават все по-малък процент. Едно спасително мероприятие е възстановяването на междублоковите пространства като зелени площи. Но отново не виждаме средства за възстановяване на поливната система в тях. Не случайно преди време от БСП нарекохме ОП „Градини и паркове“ – „Палми и камиони“.
1,5 млн лева са необходими за стартирането на тази дейност.

4. Бизнесът!
На всички е ясно, че една община може да подпомага бизнеса с добра инфраструктура, организирана администрация и реклама на града.
Всички знаем, че за инфраструктура от ГЕРБ ще теглят кредит. Групата на БСП уведоми за причините, поради които е против. Но за Кмета това мнение не е важно, щом Борисов му даде разрешение.
Важната за хората общинска администрация се организира от подготвени и високо образовани хора. Да, те искат високи заплати. Щом не залага средства за промяна в администрацията, а заявява, че ще подобри административното обслужване,  може би градоначалникът ще съкрати няколко служители - членове на ГЕРБ, за да назначи един специалист на тяхното място? Едва ли!
Рекламата на града би привлякла нови инвестиции и би подпомогнала в реализацията на съществуващия пловдивски бизнес. Но отново няма необходимите средства в Бюджета за тези дейности, които бързо ще се възвърнат чрез данъците и таксите на новите или развиващите се фирми.
За туризма спорихме на сесия на Общинския съвет преди две седмици. Само за тази сфера от пловдивската икономика Общината трябва да инвестира поне още 500 000 лв.
Много са проблемите на хората на Пловдив, които спешно трябва да бъдат решени и общинските съветници от БСП, които отговарят за различните райони внесоха за разглеждане на сесията предложения за финансиране от Бюджета на различни обекти.
Но видно, дори само от посочените 4 компонента от Пловдивската действителност – Здравето, Образованието, Зелената система и Бизнеса и заложените в Бюджета средства за тях, е че ние от БСП сме на коренно противоположни позиции със Кмета Здравко Димитров и ГЕРБ по приоритетите на хората.
Считаме, че предложеният Бюджет е хаотичен, без приоритети и без стъпала за развитие през следващите години.
На това основание и в съответствие с решение на ГС на БСП Пловдив, ППГОС на БСП ще гласува „Против“ Бюджета на Община Пловдив за 2021 г.