В Държавен куклен театър – Пловдив ще се състои премиерата на спектакъла „Бомбето” по едноименната новела на Йордан Радичков. Текстът се поставя на сцена за пръв път!
Проектът е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
С предизвикателството да открие театралния език, с който да представи необятната вселена на Йордан Радичков, се зае екипът от изключителни професионалисти -  режисьор: Катя Петрова, сценограф: Рин Ямамура, композитор: Христо Йоцов, хореограф: Анна Пампулова, пом.- хореограф: Мария Димитрова, анимация: Сотир Гелев и актьорите: Балена Ланджева, Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Димитър Николов - Шаблата, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Мария Димитрова, Наталия Василева, Стайко Стайков.
Спектакълът е посветен на великата Юлия Огнянова – режисьор, оставил дълбока следа в историята както на Държавен куклен театър – Пловдив, така и на световното куклено-театрално изкуство. Юлия Огнянова е учителят, вдъхновил Катя Петрова да създаде представлението.
„Това е абсурдна, гротескова, трагикомична игра, разказана през предмета – шапка. Човек цял живот си мисли, че той си избира шапката, а всъщност шапката избира човека.”,  казва Катя Петрова. „Това е патологична мостра на обезличения човек. Всичко решава шапката, а тя е символ на социалното начало.”
Това е четвъртият съвместен проект на екипът на Катя Петрова и сценографа Рин Ямамура, която борави фино с условностите и намира визията на метафоричния литературен материал. Прекрасната музика, въздействащата анимация и движенческата партитура на актьорите допълват и засилват внушението на спектакъла.
Трупата на театъра  с пълна отдаденост се включва в търсенето на средства, с които да преведе образното богатство и дълбочина на радичковия свят. Актьорът Димитър Николов споделя, че за него текстът е философски прочит на преходността на човека от „птичия поглед” на автора. Към актьорския екип се присъединява и гост-актрисата Балена Ланджева, която е част от фамилията Сивинови – едни от знаковите артисти, създали облика на Куклен театър – Пловдив през годините. Съвместната работа на новите актьори и на техните по-опитни колеги, дава много интересен резултат – различни гледни точки към почти стогодишния период от историята, който обхваща новелата. Всички обаче споделят обща цел -  да провокират зрителя и да поставят пред него трудните въпроси за избора, идентичността и свободата.
Великият Йордан Радичков прави прекрасен анализ на човешката същност, който продължава да звучи актуално и днес. Самият той задава въпроса „Защо да говорим за бомбето, а не за човека?” и сам отговаря метафорично - човекът се ражда, слагат му различни шапки или той сам ги избира, но накрая винаги го изпращаме с „Шапки долу!”.
Зрителите на театъра могат да закупят билети за „Бомбето” за датите 11-ти, 18-ти и 25-ти март.