Българи падна с 1:3 от Швейцария на старта на световнита квалификации за Мондиал 2002 в Катар.

Играта на "лъвовете" в този мач бе повече от трагична.

Двубоят започна кошмарно за националите. Нападателят на Борусия (Мьонхенгладбах) Брес Емболо откри в 7-ата минута за гостите след удар с глава. Харис Сеферович удвои отблизо в 10-ата минута. Капитанът Гранит Джака вкара трети гол в 13-ата от аутлинията след груба грешка на Пламен Илиев.

Кирил Десподов успя да намали резултата в самото начало на второто полувреме, когато пресече пас на швейцарците назад и простреля вратата на Ян Зомер.

При удара българинът беше улучен в глезена от Емболо и беше заменен от Спас Делев. След това националите поизравниха играта и имаха още няколко положения за гол.

В 61-ата българският капитан Георги Костадинов пропусна да се разпише отблизо с глава. Дебют за националния отбор направиха влезлите като резерви през второто полувреме Илиан Илиев-младши и Момчил Цветанов. В края на мача Илиев отрази удар от близо на швейцарците.

Следващата среща за България от тези световни квалификации е домакинство на Италия. Двубоят е в неделя от 21.45 часа на стадион "Васил Левски".