Магистратът  Христо Крачолов от Апелативен съд – Пловдив изнесе лекция за професията пред студенти от най-голямата студентска организация ЕЛСА – България и колегите им от ЕЛСА – Пловдив. Той взе участие, по тяхна покана, в проекта „Пътеводител на юриста“.
 Крачолов разказа, че съдия в България се става след успешно участие в конкурс, като обясни какви са изискванията за допускане в надпреварата. Той направи виртуална разходка на студентите в залите на Апелативен съд – Пловдив, посредством видео клип, изготвен от  БНТ- Пловдив за 20-годишнината на съда. Магистратът  заинтригува студентите с увлекателен разказ за спецификата на наказателния процес. Той предостави примери за два конкретни случая, които са приключили отдавна, но са довели до откриване на действителните извършители и тяхното справедливо наказване от съда. В единия ставаше дума за убийство, при което възмездието е настъпило 8 години след извършване на престъплението, а в другия –майка се беше опитала да поеме вината на бременната си дъщеря при катастрофа със загинал.
След атрактивното си представяне съдия Крачолов отговаряше  на въпроси, както на студенти така и на неговият предшественик в „Пътеводител на юриста“ районният прокурор  Чавдар Грошев, който обстойно разказа на студентите за професията на прокурора. Преподавателят по конституционно право в ПУ доц. д-р Христо Паунов разказа на студентите за хобито на съдия Крачолов-фотографията.
Днес инициативата на ЕЛСА „Пътеводител на юриста“ продължава с представяне на професиите на адвоката, преподавателя по право и юрисконсулта.