Националът на България за Купа „Дейвис" Димитър Кузманов изигра великолепен мач, но отстъпи на финала на турнира по тенис от Чалънджър сериите в Задар (Хърватска) с награден фонд от 44,820 eвро.
 

В спор за титлата пловдивчанинът загуби с 6:2, 2:6, 6:7(5) от Никола Милоевич от Сърбия, който е №148 в световната ранглиста. Срещата продължи 3 часа и 10 минути и премина през много обрати. Така Кузманов не успя да спечели първа в кариерата си титла от Чалънджър сериите.

Преди този мач нашето момче записа четири поредни победи без да загуби сет. Той се справи безапелационно с Нерман Фатич, Джан Марко Морони, Зденек Коларж и Блаж Кавчич в предните кръгове.

Мико заработи 48 точки за световната ранглиста, в която заема 274-а позиция. С успеха той си гарантира рекордно изкачване в класацията на АТП, в която ще прогресира до 241-ото място.


Финалната среща започна с разменени по два спечелени сервис гейма. След това Мико взе инициативата и със серия от четири поредни гейма в негова полза спечели първия сет с 6:2 за 39 минути.


Втория сет започна с пробив на Милоевич, но Кузманов отговори с рибрейк на нула. Сърбинът отново проби за да поведе с 2:1, а след това спаси три точки за рибрейк и затвърди за 3:1. Милоевич проби за 4:1, а Мико намали изоставеното си нов рибрейк. За съжаление следващите два гейма отидоха на сметката на Милоевич и така сетовете бяха изравнени.


Третия решителен сет започна с размяна на спечелени сервис геймове до 3:2 в полза на Мико. Тогава Кузманов проби за 4:2, но още в следващия гейм допусна рибрейк за 4:3. В следващия гейм Милоевич отрази три точки за три точки за пробив и успя да изравни на 4:4. Двамата тенисисти взеха следващите си подавания за 5:5. За съжаление Кузманов допусна пробив от 40-15 и изостана с 5:6. Това не пречупи Мико и той отговори с рибрейк за да вкара мача в решителен тайбрек.

В неговото начало Кузманов изостана с 0:3 точки. Той намали на 2:3, а размяната на полетата дойде при 2:4 точки. Мико успя да изравни за 5:5, но Милоевич стигна първи до мачбол при 6:5. Сърбинът успя да затвори мача със 7:5 точки в тайбрека.