Започна пролетна акция за озеленяване на район „Южен“. През уикенда бяха засадени 30 медоносни дръвчета от сорта „Еводия“  на три места в района - детската площадка на кръстовището между ул. „Стефан Стамболов“ и бул. „Никола Вапцаров“, в градинката до ОУ „Димитър Талев“ и на бул. „Македония“. „Благодаря на нашите дарители от Лайънс Клуб „Филипополис“, които ни предоставиха тези дръвчета, които са подходящи за градски условия. Знаете, че увеличавайки зеленината, спомагаме за смекчаването промените в климата, последиците от бързата урбанизация и водят до подобряване на градската екосистема и допринасят за чистотата на въздуха“, заяви кметът на район „Южен“ Костадин Язов, който участва в залесяването с представители на районната администрация. Той уточни, че до края на месеца предстоят още акции с подкрепата на Община Пловдив по залесяване  на района с различни сортове дървета.

 

"Заради бързото разрастване на района, тук се пада най-малко зеленина на човек от населението и това е една от причините да се насочим към него“,  каза Анета Попова, която е секретар на „Филипополис“ и един от инициаторите на проекта „Животът на пчелите“. Тя обясни, че „Южен“ не разполага с много свободни терени за нови зелени пространства, затова дръвчетата бяха засадени на няколко места. „Избрахме такъв сорт дърво, което да произвежда кислород  и в същото време да е подходящ за съхранение живота на пчелите“, обясни още Анета Попова.

Другото име на еводията е корейска акация. Тя е бързорастяща, понася добре както сушата и високите температури, така и студа. Еводията цъфти от края на юни до средата на октомври, като най-изобилният период на цъфтеж е от края на юли до средата на септември. Точно това е и времето за подновяване на пчелните люпила, а отделянето на нектар и прашец от другите растения не е толкова интензивно, както през пролетта. По тази причина еводията е незаменима за пчелите. Нектарът на 3 цвята стига за една пчела от едно развито дърво може да се добие 60-90 кг мед, който на вкус е подобен на акациевия. За едно денонощие едно дърво произвежда толкова кислород, колкото е необходим за дишането на трима души, а за година едно дърво осигурява кислорода, необходим на 10 души.