Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, част от Културния календар на Община Пловдив, открива пролетното си издание за 2021 г. на 19 май със знаков концерт в Балабановата къща, посветен на великия български бас Борис Христов именно в неговия роден град Пловдив.

За събитието “Златни български гласове славят Борис Христов” от Милано пристига специално знаменитият млад оперен певец Божидар Божкилов – понастоящем част от оперното студио на Миланската Скала. Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор и Стефани Кръстева – сопран са другите изтъкнати участници в това вокално пиршество под вещия клавирен съпровод на пианистката Боряна Ламбрева.

 

Ярък акцент в пролетното издание на “Дни на музиката в Балабановата къща” е концертът “Майсторството на майсторите”, в който “Българският Паганини”, прочутият цигулар Марио Хосен и швейцарският пианист Адриан Йотикер – лауреат на редица международни конкурси, ще представят в Малката базилика цигулковите сонати – шедьоври от Йоханес Брамс. В третата фестивална вечер, отново на сцената на Малката базилика, ще заблести един от бисерите на хоровото изкуство в България - пловдивският Академичен смесен хор “Гаудеамус” под диригентството на Весела Гелева.

 

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” ще представи за първи път в Пловдив клавирното дуо Виктория Василенко – Сергей Редкин, съставено от двама именити солисти с активна международна кариера, лауреати на национални и международни конкурси.

 

Своеобразната кулминация на фестивала ще настъпи на 5 юли с концерта на “Парижки солисти” – Давид Валтер – обой, Елен Валтер – сопран и Марина Саики - пиано.  Пловдивската публика още помни незабравимите звездни участия на прочутия Давид Валтер както солист и диригент, така и като част от прочутия квинтет “Мурагес”.

Сред другите ярки акценти в пролетното издание на XII МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” са гостуванията на Ансамбъл Ars Nova Lux от Люксембург и на най-изявения български изпълнител на бандонеон Стоян Караиванов в ансамбъл с турския пианист Доач Бездюс.

 

Превърналият се в традиция “Голям детски концерт” под наслов “Римският стадион посреща Алиса от страната на джаза” ще се състои за девета поредна година на 1 юни с вход свободен като подарък за пловдивските деца и техните родители.

 

Пълна програма за пролетното издание:

http://musicartissimo.com/bg/festival-program/program-spring-2021.html.