Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната ще може да се осъществява при личните лекари, във ваксинационните центрове и в рамките на "зелени коридори" в лечебни заведения, които могат да ги осигурят, посочи още той. Очаква се системата, чрез която личните лекари ще могат да заявят нужното им количество ваксина, както и указани ден и час, в които да ги получат, да започне да работи на 17 май, заяви днес главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той добави, че  предстои ваксиниране срещу COVID-19 на лишените от свобода, на настанени в бежански центрове и труднодостъпни групи, за които е възможно използването и на мобилни кабинети.  Тези групи попадат в петата фаза от Националния ваксинационен план.
 
   Вероятно след 20 май ще има промени в кратката характеристика на ваксината, произвеждана от "Пфайзер", според която продуктът ще може да се съхранява 4 седмици в халдилник, а това би улеснило работата за личните лекарите,  каза още д-р Кунчев. По думите му на по-късен етап се очаква и флаконите с ваксината да пристигат разредени и готови за употреба. Много са напреднали нещата за ваксината на "Пфайзер", както и на "Модерна" да могат да се прилагат и на деца над 12 години, добави още той. По думите му в момента се извършват клинични изпитвания за приложенията им сред деца над 6 години.
   В Европа количеството на ваксините ще бъде повече от желаещите да се ваксинират, посочи Кунчев и допълни, че никой в момента не е в състояние да прогнозира как ще се развие ситуацията с вируса. Надявам се летният сезон да е по-светъл период, но практиката ни опровергава непрекъснато, допълни той. Възникването на нови варианти на вируса не може да бъде предвидено, държавата трябва да има готовност, а Европейската комисия договаря нови количества, каза още Кунчев.
   Той изрази притеснението си от изминалите 10 почивни дни, тъй като от два дни има увеличение на броя на хоспитализациите. Голяма част от противоепидемичните мерки са обвързани с епидемичната ситуация, може да се наложи да се удължи срокът й, добави още той.