Емоционален, красив и вълнуващ  концерт разлюля миналата вечер сцената на Античен театър Пловдив.  “Пазители на фолклора”, организиран от СУ “Любен Каравелов”, гр. Пловдив по повод 85-та годишнина от създаването на училището, събра на една сцена талантливите възпитаници от училищния ансамбъл „Тракийска младост“ и професионалните танцьори от  Национален фолклорен ансамбъл “Българе”, Фолклорен ансамбъл ”Тракия” Пловдив  и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Концертът започна с обръщение на директорката на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева. Тя благодари на своите заместници, на всички прекрасни, иновативни преподаватели, на многобройните приятели и съмишленици, и най-много на своите възпитаници – „пазителите на фолклора“. СУ “Любен Каравелов” – Пловдив е утвърдено като училище за изучаване на музика, народно пеене, поп и джаз пеене, народни и класически инструменти. През последните години училището залага  STEAM обучение, Google Workspace, иновации с виртуална и добавена реалност, модернизиране и разширяване на своята материална база.

Училището се стреми чрез висококвалифицирани педагози да формира знания, личностни умения у учениците, да развива индивидуалността и стимулира творческите им заложби. Съхранява и популяризира българския фолклор. Това е училище с много таланти, училище, което гради бъдещето. Славка Щерева отправи и специална благодарност към Фондация „Пловдив 2019“, тъй като концертът “Пазители на фолклора” се осъществява с финансовата подкрепа на фондация “Пловдив - 2019” по проект, който получи подкрепа по програма „Наследство II“ .

Кметът на Пловдив Здравко Димитров изпрати кошница цветя  и поздравителен адрес по повод 85-тата годишнина. Кметът благодари на ръководството и възпитаниците за многобройните успехи, с които градът ни се гордее, както и за това, че са истински „пазители на фолклора“, а чрез него и на общобългарските и изконни традиции, които са ни съхранявали през вековете в различни изпитания.

Сред многобройните гости на концерта бяха Председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов,

ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, заместник - ректорът проф. д-р Костадин Бураджиев, проф.-акад Милчо Василев – дългогодишен бивш ректор на АМТИИ, заместник-кметът на район Централен Фиданка Кацарева и секретарят на кметството Емил Саралийски, гости от МОН и РИО – Пловдив, Озден Мурадова - директор  на Център за подкрепа за личностно развитие - ОДК– Пловдив, Донка Щилянова – началник-отдел „Образование“ на община Пловдив и експерти от отдела и много други.

Сред специалните гости бе и прочутият български хореограф и режисьор Христо Димитров,  създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ“, които имаха удоволствието да излязат първи на сцената.

Концертът “Пазители на фолклора”  беше записан и предстои видеото да отпътува за всички български културни институти по света като посланик на град Пловдив и на СУ „Любен Каравелов“ с 85-годишна история и традиции във фолклора.