Четири политически партии влизат в новата  коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", която ще участва в парламентарните избори на 11 юли. Това са социалистическата партия "Български път" с председател проф. Ангел Димов, политическата партия "Българска прогресивна линия" с председател Красимир Янков, политическата партия "Възраждане на отечеството" с лидер Николай Малинов и политическата партия "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев.

Председател на коалицията е Иван Атанасов, а организационен секретар е Жан Виденов. Атанасов каза, че Жан Виденов е "архитектът на коалицията" и той ги е убедил, че трябва да са с русофилите.

Създаваме тази коалиция, защото "левицата е разгромена и не е представена в последното Народно събрание, съответстващо на броя на левите хора в България", обясни Иван Атанасов. По думите му новата коалиция цели да представлява лява алтернатива, която да е различна от Българската социалистическа партия и от коалицията, която тя създава. Атанасов заяви също, че позицията на новата коалиция е, че "служебното правителство, след като има решение на Народното събрание, няма право да променя позицията на България спрямо Република Северна Македония".

"Като лява алтернатива, ще създаваме партия след изборите, а в момента участваме като личности, които ни обединява грижата за България", коментира Иван Атанасов. Той каза, че не са водили разговори с БСП и нямат намерения да водят.

Красимир Янков каза още, че да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно за да си в левия спектър на политиката. Той коментира, че лявото политическо пространство е свободно, не приемат то да е "набутано" в ъгъла и да не е представено в Народното събрание. "Обществото има нужда от нова, прогресивна, лява политика, като реакция на новата икономическа среда, в която ни постави 21-и век", заяви Янков.

От "Възраждане на отечеството" посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от "Партия на българските комунисти" заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република".