Предстои  най-важното шоу на LAIBACH в България! Словенска музикална и интерактивна група ще представи концептуален спектакъл 18 септември 2021 г. (събота) в Античен Театър, Пловдив, от 20:00 ч.!

Заедно с тях в този щурм към публиката ще се включат и Оркестъра и Хора на Държавна опера Пловдив, с диригент Константин Добройков.

Концертът на LAIBACH в Пловдив ще е единствен и неповторим, той няма да е част от програма на турне, той ще е нещо специално създадено и представено само веднъж. LAIBACH е четири десетилетия градена култура, в нея публиката мисли, танцува и марширува заедно с групата и големият въпрос е - как тези арт концептуалисти ще вплетат в спектакъла си атмосферата на Античния театър!

Миналото на LAIBACH крие не едно специално и незабравимо тяхно изпълнение - през август 2015 г.  те  стават една от първите групи от Запада, която свири в херметически запечатаната Северна Корея, събитието и цялото посещение е документирано във филма Liberation Day. Тези, които следят групата от десетилетия вече имат само един въпрос – какво LAIBACH подготвят за Пловдив? Несъмнено те ще използват всички дадености на сцената в Стария Град за да направят поредната си историческа сценична поява! Засега знаем само от един от десетките важни детайли за този спектакъл – LAIBACH ще адаптират и преобразят Античният театър чрез изключително мапинг шоу, специално подготвено за архитектурата на театъра!

Това няма да е концерт в зала, а приобщаване на едно историческо пространство към концепцията на артист от световна арт класа, със стил, който съдържа  мултидисциплинарни практики – от популярната до високата култура, обхващащ мощни препратки към историята на изкуството - от класическо и авангардно до социалистически реализъм и поп арта!

LAIBACH са култ, който изгради в цяла Европа стил от последователи. Те се самопровъзгласиха за „инженери на човешката душа“. Техният милитаристичен стил, пропагандистки манифести и тоталитаристки изказвания пораждат многобройни дебати за тяхното действително художествено и политическо кредо.

По време на 40-годишната си кариера LAIBACH, чиито членове живеят в Любляна, са издали почти 40 албума, като по-голямата част от тях са издадени от британския инди лейбъл Mute Records (Depeche Mode, Yazoo, Nick Cave, Goldfrap, Moby, Kraftwerk, New Order и др.)

Билетите за този уникален спектакъл са с цени 60 лв, 70 лв, 80 лв.