Имунизацията срещу коронавирус в пловдивския квартал "Столипиново" започна днес. Местните хора пристъпиха предпазливо към нея.като най-напред питаха и след това отидоха да си помислят.

Първа се имунизира 76-годишният Таксим Юсуф. Още в 10 часа той  пристигна пред мобилния пункт на пазара на ул. "Елба". Така започна масовата ваксинация в квартала, която бе договорена преди дни от РЗИ и местните лидери. Пред здравните власти тогава ромските водачи обещаха, че жителите ще се имунизират, за да се предпазят при нова вълна наесен. Въпреки това обаче интересът е слаб. Засега освен Юсуф други няма.

"Искам еднодозова ваксина "Янсен", за да не се разкарвам втори път", каза той. И добави, че е първият от своето семейство, който си слага игла.

Юсуф научил от свой приятел българин, че днес ще се ваксинира в квартала и пристигнал. По думите му трябва всички да се имунизират, за да са здрави. Той седна смело на стола и не трепна при убождането.

"Зор йок, не ме заболя", заяви дядото. Обясни, че обича да пътува не само в България и след като е защитен от вируса, отново може да посети някоя съседна държава.

На пункта дойде и здравната медиаторка Гюлзар Садък, която заяви, че жителите на "Столипиново" проявяват интерес към ваксинирането, но се боят от странични реакции. Само Еню Петров, който вече е ваксиниран, се появи пред пункта, но като видя, че няма желаещи, отиде лично да убеждава свои приятели

На място бе  е зам.-кметът на район "Източен" Ерол Садъков.

"Над 200 души заявиха пред мен желание да се имунизират. Притесняват се обаче от големия медиен интерес и още изчакват", коментира той. По думите му от една седмица в "Столипиново" се провежда агитация сред ромите да се ваксинират. При желаещи всеки ден щял да бъде изпращан мобилен екип.

 

Цялото си семейство доведе пред мобилния пункт за ваксинация  в "Столипиново" Вартан Гюкчиян. Той пристигна със съпругата и дъщеря си. Двете даже минаха преди него да се инжектират, като предпочетоха еднодозовата "Янсен".

"Имунизирахме се, за да се срещаме спокойно с приятели и близки. Има хора обаче, които агитират в квартала срещу ваксините, като твърдят, че едва ли не ще ни убиват с тях. На местните трябва да се обяснява по-убедително за ползата от иглата", заяви Вартан.123 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България за последните 24 часа. 50 от тях са установени с PCR, а 73 - с бързи антигенни тестове. 13 361 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. От тях 5 147 са PCR, а 8 214 - антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 4; Бургас - 4; Варна - 3; Велико Търново - 2; Видин - 2; Габрово - 1; Кърджали - 3; Кюстендил - 3; Ловеч - 3; Монтана - 1; Пазарджик – 7; Пловдив - 21; Разград - 1; Русе - 6; Сливен - 1; Смолян - 3; София област - 2; София град - 32; Стара Загора - 8; Търговище - 4; Хасково - 4; Шумен - 5; Ямбол - 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 420 213. Активните случаи са 12 952. Излекуваните лица са вече 389 368, 783 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.