Пето Балканско лятно училище по религии и обществен живот ще се проведе в Пловдив, Благоевград и Кюстендил между 28 юни и 11 юли 2021 г. Академичното събитие на тема „Споделено минало – оспорвани наследства“ се организира от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е част от международната научна и образователна мрежа CEDAR. Финансирано е също от Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ към МОН, CEDAR, ОФ „Пловдив 2019“ и е с подкрепата на община Кюстендил.

„Целта е да запознаем участниците с пъстрото културно-историческо наследство на Балканите и да предизвикаме серия от дискусии във връзка със съвременните интерпретации и употреби на миналото“, обясни проф. днк Мария Шнитер от катедра „Етнология“ на ПУ. Обучението включва както традиционни форми – лекции и семинари, така и иновативни подходи при представянето и осмислянето на историческите факти. Участниците ще съчетаят рефлексивното с афективното знание. „В хода на програмата ще насочим вниманието върху това как етническите, религиозните и националните различия са довели до различни и контрастиращи исторически наративи. Слушането на гласа на „другите“ ще позволи на участниците да оценят предизвикателството на една нова провокативна политика на гражданство и необходимостта от различията в живота ни заедно“, допълни тя.

Основен тематичен акцент в програмата на това издание са сложните и многопластови отношения между България и Македония през последните две столетия. Историци и етнолози, социални активисти и лингвисти от България, Северна Македония, САЩ, Великобритания ще говорят за преплетените истории на Балканите, за създаването на идентичностите, езиците и нациите, и за начина, по който тези процеси се отразяват и „(зло)употребяват“ в учебните програми от различните страни на границите. Ще проведем „открити уроци“ по история с учебници от България и Северна Македония, за да осъзнаем ключовата роля на училището в изграждането на менталните нагласи на младото поколение. Ще гледаме и дискутираме документални филми. Ще посетим храмовете на различни религии, ще се разходим из старите еврейски квартали и в някои от най-големите ромски махали, ще срещнем различни религиозни и етнически общности.

Балканското лятно училище по религии и обществен живот (BSSRPL) е адресирано към участници с разнообразен профил без ограничения във възрастта – представители на академичната общност, на неправителствения сектор, на различни културни институции (музеи, библиотеки, читалища), на частния сектор, представители на медиите, хора от различни етнически и религиозни групи, правозащитници, социални активисти. В петото издание на BSSRPL участие ще вземат 22 души от Албания, България, Република Северна Македония, Русия, Турция, Украйна, Финландия, Швейцария. Лекции, семинари и дискусии ще проведат 14 чуждестранни и български лектори.

BSSRPL дава възможност да видим в различна светлина актуалните проблеми на обществото си, но също така и да се сблъскаме и да опитаме да прекрачим отвъд собствените си мисловни и емоционални граници.

Събитието е част от международната научна и образователна мрежа CEDAR, която насърчава членовете на различни общности да разпознават и приемат различията си, докато работят за изграждането на граждански общества, в които съществените различия между хората не са източник на конфликти. Целите ѝ са да създаде нови практики и разбирания, за да намерим начини да живеем заедно в нашия разнообразен, но все по-взаимосвързан свят, населен с хора с различни идеи, убеждения и лоялност към различни общности, обясняват организаторите.

Балканското лятно училище по религии и обществен живот представлява своеобразна лаборатория за практическа педагогика на толерантността и живеенето с различията в глобалното общество. Основният акцент е поставен върху съвсем реални, критични и определящи различия, особено върху общностните и религиозните различия между хората, като отправна точка за обществено споделения живот. Основната цел на BSSRPL е да помогне на участниците да осъзнаят своите предразсъдъци и да поставят под въпрос своите приети за даденост всекидневни стереотипи спрямо другия. Това може да бъде постигнато чрез ангажирането на участниците в непрекъснат и истински диалог с „другите“, чрез който се установят текущи взаимоотношения и мрежа за взаимодействия.

До момента са проведени четири издания на BSSRPL:
-    През 2011 г. с тема „Мозайка от граници: етничност, религия и принадлежност“;
-    През 2013 г. с тема „Синкретични общества – свързване на традициите и съвременността“;
-    През 2015 г. с тема „Религиозната конверсия и границите на общността“;
-    През 2017 г. с тема „Чужденци и съседи“.

В тях са включени:
-    84 участници от 33 държави (Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гана, Германия, Гърция, Зимбабве, Израел, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Кения, Китай, Косово, Мианмар, Молдова, Нигерия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Уганда, Украйна, Франция, Хърватия, Швейцария, Япония);
-    18 лектори от 12 държави (Белгия, Великобритания, Израел, Италия, Канада, Македония, Норвегия, Полша, САЩ, Турция, Финландия, Франция);
-    27 лектори от България.