Градският съвет на БСП – Пловдив, иска оставката на Нинова и свикването на незабавен Конгрес. Това реши пленумът на социалисти на свое заседание снощи. Решението бе прието единодушно след анализ на резултатите от изборите на 11 юли. Такива бяха направени миналата седмица и на районните съвети. Общият извод е, че БСП трябва да възстанови социалистическите си устои, за да спре негативната тенденция на политическо заличаване. Позорните резултати от последните два парламентарни избора доказаха категорично, че наложеният модел, политика и линия на Нинова водят Партията към ликвидация.
В специална позиция до Националния съвет пловдивските социалисти посочват конкретните мотиви на искането за оставка и заседание на Конгреса. В нея се казва още, че БСП се нуждае от промяна, за да гарантира промяната в България. „Само висшият партиен орган – Конгресът, може да бъде гарант за това“, се посочва в позицията. Документът припомня, че за пловдивските социалисти изборните резултатите са логични, предвид всички действия на националното ръководство. „Нинова разруши културните начала в Партията, потъпка уставните норми и опитa да подмени легитимни органи“, се казва още в позицията. В тази връзка се заявява, че „процесът на договаряне на правителство и държавническата роля на председателката в него е откровен шантаж, последно убежище на един провален лидер“.
Оставката на председателя на БСП е тема от всички районни заседания, като в район Централен, район Северен, район Източен, район Южен и район Тракия се подчертава, че е актуален и неизбежен въпрос за решаване.
Утре над 200 пловдивски социалисти ще се качат на Бузлуджа, за да поднесат венци и цветя на Паметника на основателите и да отбележат 130-годишнината от основаването на Партията. Те ще се включат в дискусията за бъдещето на левицата, планирана за 11:00 часа на Историческа поляна.