Изложбата „ Хора и паметници. Руско-турската война от 1877-1878 година” с автори  Светлана и Герман Шакарбиеви, гостува в община „Родопи”. Международният проект беше представен за първи път в село Цалапица.
Експазицията  откри  кметът Павел Михайлов. В приветствието си той изтъкна благодарността на българския народ към Русия, оказана по време на Руско-Турската освободителна война.
„Паметта на българския народ е жива към саможертвата на  хилядите знайни и незнайни руски  войни, загинали за свободата на България. В знак на признателност народът ни продължава да поддържа паметниците, които са свидетелство за тяхното дело, като се грижи то да остане за поколенията и занапред.  Този проект е чудесен урок към  нашите деца и нашите внуци да научат за героизма на славната  армия в тази  война. Ние сме длъжници и днес пред тяхната памет, за да знаем и да помним“, каза кметът Павел Михайлов при откриване на експозицията.
В Цалапица кметът посрещна автора Герман Шакарбиев  и Алексей  Новоселов,  старши сътрудник по култура, наука и образование към Посолството  на Руската федерация в България. Новоселов изрази благодарност към хората, които  отделят  от своето време и средствата  си за тази кауза, както и на  организаторите на изложбата за усилията и труда, които са положили да съберат информация , да я систематизират и да финансират изготвянето на композицията. Представителят на руската страна  изрази готовност за бъдещи общи проекти в сферата на културата, образованието и съхраняването на историческата памет.
На церемонията по откриване на експозицията присъстваха заместник-областният управител на Пловдив Иванка Петкова, заместник-кметът на община „Родопи” Емилия Иванова, кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов, заместник-председателят на ОбС „Родопи” Илина Вутова, общинските съветници Боряна Бръзкова, Красимир  Кирев, Николай Гачев и Димитър Талев.
По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол, а танцов състав „Каламица” изнесе кратка програма.
Изложбата „ Хора и паметници. Руско-турската война от 1877-1878 година” показва 10 постера,  посветени на съхранението и опазването на паметници на знайни и незнайни руски войни, загинали по време на Руско-турската освободителна война. В нея са експонирани и описани монументите, които се намират на територията на община „Родопи” - в селата Цалапица, Брестник, Крумово и Белащица и други населени места в областта.
Идеята  е  да се популяризират усилията на българите да поддържат руските паметници.
Изложбата  е подредена във фоайето на НЧ "Светлина -1900" в село Цалапица. Тя ще остане там до 15 август.
Експозицията ще гостува на територията на община „Родопи” до 5 септември. Организаторите се надяват да имат възможност да представят изложбата не само на територията на страната, но и извън нея -  в Румъния, Сърбия и Русия.