С красива церемония в японската столица Токио бяха закрити олимпийските игри. На събитието не присъства публика заради пандемията от коронавирус, предаде БТА.
Принцът на Япония Фумихито и президентът на МОК Томас Бах са сред официалните гости.
Олимпийският огън загасна в края на спектакъла, за да бъде запален отново след три години за Игрите в Париж.
Капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова беше знаменосец на България на закриването.
Спортистите от различните делегации се събраха и направиха празник на стадиона, в който имаше музика, танци, красиво светлинно шоу и фойерверки.
"През последните 16 дни вие ме впечатлихте със спортните си постижения. Вие създадохме магията на тези олимпийски игри. Бяхте по-бързи, качихте се на по-високо, защото всички останахме заедно. Вие се състезавахте безкомпромисно, но го направихте спортсменски. Вие ни вдъхновявахте с тази обединяваща сила на спорта. В тези трудни времена вие дадохте най-ценното на света - надежда. За първи път от началото на пандемията целия свят се събра заедно, на една сцена. Милиарди бяха обединени от силата на спорта. Игрите в Токио 2020 са олимпийски игри на надеждата, солидарността и мира. Вие най-добрите спортисти на света можехте да осъществите своята мечта единствено, защото Япония ви предостави тази възможност. От името на всички спортисти - благодарим ти Токио, благодарим ти Япония", каза Томас Бах в речта си.
"Това бяха безпрецедентни олимпийски игри. За нас и за нашите японски приятели ни се наложи да работим при безпрецедентни условия, за да се осъществи. Дълбок поклон към това, което направиха всички от организационния комитет. Никой преди не е организирал отложени с една година олимпийски игри. Ние го направихме заради спортистите, направихме го заедно. Сега трябва да отбележа края на това дълго предизвикателство и да обявя Игрите на 32-а олимпиада за закрити. Според традицията призовавам всички да се съберем отново след три години в Париж, за да честваме игрите на 33-а олимпиада", добави той.
По време на официалната част от церемонията кметът на Париж Ан Идалго получи олимпийското знаме от Томас Бах.
При предаването на следващото домакинство бяха показани кадри и публично парти от френската столица, която ще приеме олимпиадата след три години - през 2024-а.
Организационният комитет за Олимпиадата в Париж не успя да развее огромното олимпийско знаме от Айфеловата кула поради лошите метеорологичните условия. Вместо това видео на репетицията по издигането на знамето, заснето днес, беше показана в телевизионното предаване за закриването.
За първи път по време на церемония по закриването бяха наградени призьорките в маратона при жените заедно с тези при мъжете.
Перес Джепчирчир (Кения) триумфира при жените, а нейният сънародник Елиуд Кипчоге защити титлата си в лекоатлетическия маратон при мъжете.
На Игрите в Токио бяха раздадени 339 комплекта медали, а САЩ спечели неофициалното класиране с 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови отличия.
Олимпийските игри се проведоха от 23 юли до 8 август. Заради пандемията на коронавирус състезанието беше отложено от миналата година. Организаторите решиха да проведат Игрите без чуждестранни фенове, а местните зрители не бяха допуснати до олимпийските състезания в шест японски префектури, включително Токио.
Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август 2024 година.