На 21 септември (вторник) с Ден на отворени врати от 9.00 до 17.00 часа Музеят на авиацията в Крумово – филиал на Националния военноисторически музей, ще отбележи 30 години от откриването на авиационна музейна сбирка на летище Крумово.

За своя юбилей екипът на музея е предвидил специална програма. Посетителите ще имат възможност да разгледат фотодокументалната изложба „Вече сме на 30“, запечатала някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея.

В празничния ден ще бъде представена за първи път и книгата „Българската бойна авиация в спомени 1939 – 1955“. В нея са включени съхранените във фонда на музея мемоари на летците Живко Марков, Димитър Лазаров, Йордан Пелев, Цвятко Бояджиев и инженерите Сава Савов и Симеон Кожухаров, служили преди, по време и малко след Втората световна война във Въздушните на Н.В. Войски и ВВС.

Любителите на военните машини и изкуствения интелект ще имат възможност да присъстват на демонстрация на симулатори на боен самолет Су-25 и на американския танк М1А2 Абрамс. Тя ще се реализира със съдействието на преподаватели и студенти от катедра „Въздушен транспорт“ към Факултета по транспорт на Техническия университет – София. А желаещите ще могат да усетят емоцията от управлението на бойните машини.  

Събитията ще се реализират при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 

ПРОГРАМА

9.00 – 17.00 ч.: Вход свободен

9.00 – 17.00 ч.: Фотодокументална изложба „Вече сме на 30“

11.00  – 11.30 ч.: Представяне на книгата „Българската бойна авиация в спомени 1939 – 1955“

12.00 – 16.00 ч.: Демонстрация на  симулатори на боен самолет Су-25 и на американския танк М1А2 Абрамс под ръководството на гл. ас. д-р инж. Димитър Гинчев, инж. Памела Куцарова и д-р Стефан Ставров.