Градска художествена галерия – Пловдив се включва в тазгодишното 38-о издание на инициативата „Европейски дни на наследството“, която се подкрепя от Съвета на Европа и от Европейската комисия. Темата сега е „Наследство за всички“ и е посветена на възобновяването на културния живот, пострадал силно от ограниченията на COVID – 19.

Екипът на галерията дава възможност на пловдивчани и гостите на града да разгледат нейните постоянни експозиции, както и четирите зали с временни изложби, без да заплащат за вход. Това ще стане съгласно обичайното работно време на отделните сгради на 18 и 19 септември (събота и неделя).
Освен това, за децата, които, придружавани от възрастен, посетят Иконната сбирка на ул. „Съборна“ №22 в Стария град между 15 и 30 септември има забавно предизвикателство - да открият иконата с образа на светеца, чието име носят. Екскурзоводът ще им разкаже за живота и духовните подвизи на християнския светец, както и със символиката и предназначението на иконите.
Реставрационното ателие на Градската галерията, което се намира на ул. „Гладстон“ №32, ще отвори врати за ученици от пловдивските училища по изкуствата, за да видят как се реставрират ценните картини и икони. Възможност да влязат в ателието ще имат и други желаещи, като посещенията ще бъдат съобразени с капацитета на помещението.
Отворените врати ще са в два последователни петъка - 17 и 24 септември от 10 до 17 часа.