Вчера в Регионалния етнографски музей в Пловдив бяха открити две интересни изложби. Първата представя „Художниците Дочеви – баща и синове“ - изложба на Асен, Борис и Петър Дочеви, а втората е гостуваща изложба ,,Магията на разложката запеска“ на Исторически музей – Разлог. Двете събития събраха в двора на Куюмджиевата къща, многобройни почитатели, музейни специалисти, граждани, медии, както и членове на Клуб на приятелите на РЕМ – Пловдив, който е първият музеен клуб в България.

Сред гостите на откриването бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който заедно с директора на музея доц. Ангел Янков откри експозицията „Художниците Дочеви – баща и синове“.

Интересен факт, който стана ясен по време на събитието бе, че за първи път от 50 години, художниците от фамилия Дочеви, чието творчество преминава през две столетия, се представят заедно, в съвместна изложба. През всички години те са излагали картини само по отделно. Вторият повод за голямо вълнение от страна на екипа на музея и гостите бе дарението, което синът Борис Дочев направи на РЕМ Пловдив. То включва огромно богатство от предмети с историческа и етнографска стойност, сред тях и предмети – образци на възрожденското изкуство.

По този повод директорът на Етнографския музей доц. Ангел Янков отправи специална благодарност към двамата синове Борис Дочев (роден 1934 г.) и Петър Дочев (роден 1941 г.), които присъстваха лично на откриването на изложбата.

„Много съм щастлив да открия днешната изложба „Художниците Дочеви – баща и синове“, която е част от „Европейските дни на наследството“. Бих искал да отбележа, че ключовата дума тук е „наследственост“. Както ще видите културата е не просто „орисия“, тя „ходи по гените“. Днес ще бъдем щастливи да видим нещо „наследствено“ от художниците Дочеви и как те са отворили своите сърца за нас. Благодаря на Борис Дочев за дарението, което направи на музея и за това, че ще можем да се насладим на „наследството“, което тази фамилия носи“, каза заместник-кметът Пламен Панов и обяви изложбата за открита.

Борис Дочев разказа пред публиката свои родови спомени и детайли от процеса на творческите си търсения и как през годините фамилия Дочеви са отпечатали по различен начин върху платното своите вълнения, размисли и споделености.

След като публиката разгледа творбите, разположени на първия етаж и след малък антракт на чаша вино в двора на Етнографския музей, бе открита и втората впечатляваща изложба „Магията на разложката запеска“. В нея са подбрани най-ценните и красиви шевици от ХIX и началото на ХХ век, избродирани върху женските ризи (кошули) и носии от Разложкия край. Колекцията заема едно от водещите места във фонда на Исторически музей – Разлог. Изложбата е богато илюстрирана от пана със снимки на носии и допълнена с автентични експонати от мъжко и женско облекло, шевици и изделия на грънчарския занаят. Спецификата на традиционната култура е обект на проучване, като стъпка в това направление са заснетите облекла, традиционни празници и обичаи от фондация ,,Български корени“, които работят за популяризацията на местната култура с музея в Разлог.

Изложбата „Художниците Дочеви – баща и синове“ може да бъде разгледана до 30 септември, а „Магията на разложката запеска“ ще остане до 31 октомври.