От вчера в Дома на културата „Борис Христов“, фоайе ет. 2 в продължение на 14 дни, пловдивчани и гости на града могат да разгледат една изключително любопитна изложба, озаглавена „Литературната аптека на Димитър Димов“. В красиво оформени стъклени витрини, придружени с информационни табла, са изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов. Представени са също снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, лични вещи и предмети,  отразяващи периода на престоя му в град Пловдив.

С откриването на изложбата, последвалата прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор, Медицински университет – Пловдив даде началото на „Седмица на Димитър Димов в Пловдив“. Тя е посветени на автора и неговия роман по повод навършването на 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

Партньори на Медицински университет – Пловдив в тази инициатива са Националния литературен музей и Община Пловдив, която финансира частично реализацията на проекта по Компонент „Гражданска активност“. Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив.

На откриването присъстваха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, проф. Стефан Костянев, проф. Благовест Пехливанов, директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, уредника на къщата музей Димитър Димов – д-р Милена Катошева, доц. Георги Томов – директор на Музея на медицината при МУ – Пловдив, представители на Тракийски университет Стара Загора, в чиято структура днес е Ветеринарномедицинския факултет, Почетния консул на Фландрия за България, д-р Марияна Влашева председател на дружеството за приятелство, Марин Кадиев – председател на Съюз на независимите писатели, много професори, преподаватели и почитатели на творчеството на Димитър Димов. В ролята на своеобразен домакин и водещ на церемонията по откриването бе проф. д-р Виктория Сарафян.

Поздрав към присъстващите отправи проф.д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет- Пловдив, която благодари специално на община Пловдив, в лицето на заместник-кмета Пламен Панов и на Националния литературен музей и неговия директор за коректното и ползотворно партньорство. Тя представи програмата на събитията, идеята и пътя, извървян до реализацията, като специално отбеляза, че заради психологическото проникновение, острата конфликтност и дълбокото познаване на човешката душа, които е притежавал големия ерудит и обичан преподавател Димитър Димов , романите му имат вечен прочит. Това е така и защото те засягат общочовешки проблеми, актуални за всяко време. И точно в тези общочовешки теми, описани в романите на Димов, които истински ни вълнуват и днес,  откриваме все по-задълбочен смисъл. Те са актуални и за съвременните хора, свързани с  избора на живот, за цената на този избор, за непримиримостта, за смисъла.

Заместник-кметът Пламен Панов също поздрави публиката, като започна своя поздрав с малък цитат от Димитър Димов. Текстът е част от писмо, което писателят е написал до литературен критик и в него се казва:  „Винаги ми е било приятно да си спомням за Пловдив, защото в този прекрасен, слънчев и стар като историята град е останала, частица от младостта ми – в него започнах кариерата си на професор, в него написах романа „Тютюн“, в него видях хубави постановки на мои пиеси“.   Пламен Панов отбеляза, че е щастлив от факта, че седмицата, посветена на Димитър Димов се случва точно в Пловдив. „Изложбата съдържа автентични и ценни експонати, а историята на тези 4 години, които той е прекарал в Пловдив е пресъздадена прекрасно. Впечатлен съм и поздравявам колегите, които положиха толкова труд и вложиха сърце. А ние, общинската администрация, нямаше как да не дадем заряд и да не подкрепим тази идея. Тук е мястото да отбележа, че в Пловдив има 6 общински културни института, 3 държавни, 3 училища по изкуствата, но Музеят на медицината към МУ Пловдив е пълнокръвен и истински културен институт, който ние с удоволствие ще продължаваме да подкрепяме“, каза още заместник –кметът Пламен Панов.

За изложбата говориха още доц. Георги Томов и д-р д-р Милена Катошева, които обединявайки усилията си и интересите си в областта на медицината, литературата, археологията, културата и направиха възможна реализацията. Поздрав отправиха също директорът на Националния литературен музей, представителят на ръководството на Тракийски университет Стара Загора и Марин Кадиев, който е имал честта да познава лично автора и разказа спомени от срещите си.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, продължават с литературно четене на романа „Тютюн“. В навечерието на Европейския ден на езиците (26.09), на 24 септември в 13.00 часа  в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.