Повече от 130 състезатели от 17 страни  ще участват в международен турнир по шахмат за младежи до 21 г. в Пловдив.  Наградният му фонд е от 20 000 евро, като половината от тази сума ще спечели победителят.

Така българските шампиони ще премерят сили със звезди от цял свят.

Сензацията  на турнира е Алексей Сарана от Русия, който оглавява листата му и наскоро стана бронзов медалист при мъжете на Европейско първенство  в Рейкявик.

Турнирът започва на 26 септември в хотел "Империал" в Пловдив и се организира от пловдивския  клуб "Чесбомб", чиито възпитаници са национални шампиони в почти всички възрастови групи. Присъствие са потвърдили Йозгюр Солакоглу, директор на детско-юношеския спорт в Световната федерация по шахмат (ФИДЕ), както и главният арбитър на федерацията - Лоран Фрeй, председател на съдийската комисия във ФИДЕ, който ще оглави и съдийския екип на турнира в Пловдив.

Сред юношите участници в турнира първите шестима  са с коефициент (ЕLO) над 2600, какъвто имат само двама български състезатели в категорията мъже - Веселин Топалов и Иван Чепаринов.
"Целта е да зарадваме българските деца и то в условията на пандемия и да възродим добрите шахматни традиции на България.", заяви Калоян Матеев, председател на "Чесбомб" - Пловдив.

От 2016 година България е изключена от Европейския шахматен съюз, който е част от Световната шахматна федерация (ФИДЕ). С присъствието на двама представители на ФИДЕ започва възобновяване на диалога на България със световните шахматни организации.