Община Асеновград се присъединява  към инициативата Световен ден на ходенето, която ще се проведе на 03.10.21 г. (неделя). Началният час е 10:00 ч., а мястото, определено за стартирането й е разклона от смолянския път към Асеновата крепост. В инициативата може да се включи всеки, без възрастови ограничения, като ще се извърви пеша разстоянието до туристическия обект. През целия ден (до 17:00 ч.) за участниците в проявата ще бъде осигурен безплатен достъп да разгледат в детайли Асеновата крепост.

Спортното събитие цели да се популяризират системните занимания и особено ходенето пеша, като физическа активност и неговата роля за здравето, добрата форма, работоспособността и дълголетието на хората, независимо от тяхната възраст, пол, социален и здравен статус. Посланието на инициативата в Асеновград е „Ходенето е здраве и за хората, и за природата“. Преминавайки различни разстояния пеша ние се грижим за здравословния си начин на живот и в същото време не замърсяваме околната среда с вредни емисии от автомобилите. Събитието ще се проведе при строго спазване на въведените противоепидемични мерки. Община Асеновград приканва да покажете висока спортна активност, като по този начин ще станете част от глобалната мрежа на движението - спорт за всички!

Българска федерация спорт за всички (БФСВ) организира за 29-ти път националната спортна проява Световен ден на ходенето. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта (ММС) и е под патронажа на спортния министър. Световният ден на ходенето е проява от Държавния спортен календар на федерацията за 2021 г., по „Програма за развитие на спорта за всички“ на ММС и е в изпълнение на  Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР’2021 - 2024”. В световен мащаб инициативата е част от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА.