Пожарът, възникнал в горски масив северозападно от Водната кула в Карлово, е локализиран. Направена е просека. Това съобщиха от общината.
     Модулът за гасене на пожари от 61-ва Стрямска механизирана бригада вече не е на терена.
    През нощта на 26 срещу 27 т.м. районът ще бъде наблюдаван от служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Карлово, Държавно горско стопанство Карлово и Национален парк "Централен Балкан". Действията по охрана, както и евентуални гасителни действия, продължават на 27 септември.
    Екипът на изпратения специализиран хеликоптер за потушаване на пожари, възникнали в труднодостъпни местности, се е справил отлично със задачата и е помогнал на огнеборците да направят просеката. При необходимост, хеликоптерът ще бъде изпратен отново на 27.09.

По-рано днес  31военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се включиха в 16.30 ч. в гасенето на горския пожар, възникнал северно от гр. Карлово. Огънят е обхванал борова гора северозападно от Водната кула, в много насечен и трудно достъпен терен, който е горски фонд.

В 16.17 ч. вертолет „Кугар“ от 24-а авиобаза Крумово, снабден със система за пожарогасене „bambi bucket” излетя, за да се включи в овладяването на огнената стихия. Командир на екипажа е подполковник Светомир Гърков. До 19.08 ч. екипажът извърши 24 водохвърляния от въздуха посредством противопожарната система на вертолета и обля района на пожара с около 36 т вода.