482 първокурсници са приети в Техническия университет- филиал Пловдив.

"Стартираме  новата учебна година с присъствено обучението на лекции, лабораторни и практически занятия", заяви при нейното откриване директорът на ТУ проф. Въльо Николов.

 По традиция  пред първокурсниците бе плисната вода, за да им върви в ученето.

 Бъдещите инженери и IT-специалисти от всички 12 специалности на вуза ще се обучават през тази година по актуализирани учебни планове за бакалавърската степен.

„Това ще им даде  знания и умения, съответстващи и дори изпреварващи развитието на новите поколения машини и информационни технологии", добави проф. Николов. Той добави, че  разказа, че вече има робот за заваряване, системи за машинно зрение, необходимо на роботите, мобилни роботи, лабораторни средства за изпитване на автомобили и двигатели, дистанционно управление на автомобили, изследване на летателни качества на самолети и дронове. Компютърните специалисти ще се обучават и на новата пътна станция, която се дооборудва със сензорни системи, за да се изследва трафикът на натоварени пътни артерии.
Първокурсниците, които тази година започват да учат в Техническия университет – филиал Пловдив постъпиха с висок среден успех, като 19 на сто от бъдещите инженери са с бал над много добър 5.