Сериозни финансови злоупотреби е установил одит в сферата на образованието. За това информира  БНТ. Резултатите от проверката ще съобщи в понеделник министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

В Пловдив беше установено необосновано и незаконосъобразно удължаване на договори, непрозрачност при плащане и липса на подписи при гражданските договори за стотици хиляди. Това доведе до дисциплинарното уволнение на началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова през  юли.  С днешното си изказване министър Денков потвърди информацията от лятото за нарушенията в пловдивското образование.

В РУО-Видин също бяха открити финансови и административни нарушения.

През юли звеното за вътрешен одит на МОН заработи по комплексни проверки в Регионалните управления на образованието в Кърджали, Смолян, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик. Сменени бяха и началниците на РУО-тата - едни поради навършване на пенсионна възраст, други - дисциплинарно.

Министър Денков добави, че  до края на годината парите на учебните заведения са осигурени.

"Това, което трябва да внимаваме, е училищата да успеят да си покрият бюджетите. За следващата календарна година ще говорим, когато се подготви и гласува бюджетът. На компютъра си имам пълна справка - всяко едно училище с какви средства разполага", каза министърът. Той добави, че  над 80% от училищата  са добре финансово и имат средства, за да посрещат нуждите си.