В Деня на българския лекар общинската болница "Свети Мина" в Пловдив се сдоби с робот за дезинфекция срещу COVID и други вътрешноболнични инфекции. Модерната апаратура е доставена след спечелен проект.

На представянето й присъстваха управителят на лечебното заведение проф. Петър Петров, шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, представителят на фирмата производител Момчил Кръстев, лекари, медицински сестри и санитари.

"Доволен съм, че  в разгара на пандемията ще разполагаме с този модерен робот, с който ще намалим до минимум риска от зарази в болницата. Това ще допринесе за повече сигурност за персонала и пациентите и те ще бъдат по-спокойни", заяви проф. Петров.


Момчил Кръстев обясни, че с едно зареждане на батерията машината работи 4 часа и през това време може да дезинфекцира с ултравиолетова светлина до 20 болнични стаи. Третирането на едно помещение става за 15 минути. Роботът се управлява дистанционни и докато действа около него не трябва да има хора. След като приключи з дезинфекцията в болничната стая веднага може да се започна работа.
МБАЛ "Свети Мина" стана втората  болница в Пловдив, които разполага подобен  робот. През август месец с такъв се сдоби УМБАЛ "Свети Георги".