Добри резултати по отделните направления на дейност се отчитат през изминалите пет месеца в пловдивската дирекция на МВР благодарение на мотивацията, ефективната ангажираност и отговорното изпълнение на професионалните задължения на целия състав.
Над 7 кг марихуана, почти 3 кг амфетамин и килограм хероин, както и различни количества кокаин, синтетичен канабиноид и екстази са иззели служителите от отдел „Криминална полиция“ при няколко спецакции срещу наркоразпространението в посочения период. За незаконната дейност са задържани 14 извършители и на по-голямата част от тях прокуратурата е повдигнала обвинение за престъпление по чл.  354а, ал. 1 от НК.  След продължителна и упорита работа от криминалистите е разкрит и автор на палеж на фирмено имущество на територията на Община Брезово, предизвикал значителни материални щети и реална опасност от разпростиране на пожара на по-голяма площ. С прокурорско постановление мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 330, ал.2, т.2, вр. ал.1 от НК и му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. В отдела успешно е приключено и разследване по досъдебно производство за нанесена щета под формата на биткойни в размер на почти 40 хиляди лева, като на двама души е повдигнато обвинение и са иззети съответните компютърни конфигурации и други веществени доказателства за извършеното престъпление.

Положителни насоки има и по отношение на активното противодействие на престъпленията във финансовата и стопанската сфера от отдел „Икономическа полиция“.  Пресечената престъпна схема за присвояване на пари от субсидии за градския транспорт в Пловдив и Асеновград, ощетила в милиони левове общинския и държавния бюджет, за която бе съобщено миналата седмица, е  само един от примерите за професионалната работа на служителите. В периода е разкрито и престъпление, свързано с избягване плащането на данъчни задължения за над 250 хиляди лева от търговско дружество. Установени и документирани са и две престъпления, свързани с изпиране на пари, придобити чрез търговия с безакцизно дизелово гориво и чрез интернет измами, както и случаи на прокарване в обръщение на неистински пощенски марки и подправяне на парични знаци. При спецакции, насочени срещу нерегламентираното съхранение и продажба на стоки, обект на авторско право, са иззети фалшиви над 3800 артикула конфекция, почти 3000 европалети и 1700 почистващи и козметични продукти. По линия „акцизи“ са конфискувани 860 литра алкохол без български бандерол.   

Всички подразделения на ОДМВР – Пловдив осъществяват  комплекс от мерки, свързани с подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент и народни представители. Активно се работи за  противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите и недопускане на купуване на гласове и т.нар „корпоративен вот“. Създадена е необходимата организация за гарантиране на сигурността и обществения ред по време на изборите, като по линия на „Охранителна полиция“ се правят охранителни проверки на помещенията, където ще се съхраняват изборните материали и ще работят съответните избирателни комисии. На проведени работни срещи с представители на 16 и 17 РИК са обсъдени въпроси, свързани с обезпечаване на изборния процес, съгласувани са и маршрутите за транспортиране на машините и изборната документация.

Във връзка с риска от миграционен натиск към вътрешността на страната  е усилена патрулната дейност по основните пътни и жп артерии, преминаващи през територията на дирекцията. Постоянен ежедневен полицейски обход е осигурен в обслужваните участъци на автомагистрала „Тракия“, автомагистрала „Марица“ и първокласните републикански пътища I-8 /София-Хасково/ и  II-56 /Пловдив-Стара Загора/, а също и на Централна жп гара в областния град. В резултат през последните пет месеца са установени около 300 граждани от други страни без документи за самоличност, а за незаконен превоз на нелегално пребиваващи чужденци са задържани 17 души. Съответните досъдебни производства и преписки са докладвани в прокуратурата.

Ръководството на ОДМВР – Пловдив подчертава, че усилията за безкомпромисно прилагане на закона по всички линии на работа ще продължат в тази насока, като основната цел е да се осигури повече спокойствие и увереност в обществеността.